Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo labradoricu staru 10 mjeseci, hranimo je Hill's hranom za štence velikih pasmina. Na vrećici piše da bi ona trebala jesti dnevno 500 grama, ali ona pojede oko 300, nekada i manje, rijetko više, podijeljeno u dva obroka (od kojih jedan pojede s tekom, a drugi obično bacamo). Svaki drugi dan dobije jedan acidofil, povremeno kravlji sir, tunu... Da li bismo mogli preči na jedan obrok dnevno? Te da li bismo smjeli opet promijeniti hranu (s 4 mjeseci starosti s Eukanube smo radi proljeva prešli na Hill's)? I još jedno pitanje, smije li duže vrijeme dobivati VMP tablete, jer ne jede količinu hrane preporučenu od proizvođača?
Najljepša Vam hvala na odgovoru! Vlado

O: Science Plan Hill's Puppy large Breed je hrana formulirana posebno za štenad velikih pasmina koji će kada odrastu imati preko 25 kg. Hrana je bazirana na piletini i daje se štencima dok ne navrše godinu dana, kada se prelazi na Adult large breed piletinu ili janjetinu i rižu. 

Mnogi faktori, kao što su okoliš, razina aktivnosti, životni stadij, temperament i stres mogu utjecati na potrebe za hranom. Štencima se prosječno hrana daje u 2 - 4 obroka dnevno. Broj obroka se smanjuje postepeno kako štene raste. Neki psi kao odrasli jedu dva puta dnevno, a neki samo jednom, a oni koji imaju gastrointestinalnih i drugih medicinskih problema (dijabetičari...) jedu i tri i više obroka dnevno. Količina i broj dnevnih obroka varira o individualnim potrebama psa. Odraslim psima treba davati onoliko hrane koliko je potrebno za održavanje njihove idealne tjelesne težine. Ako je Vašoj kujici dovoljno 300 grama hrane dnevno, nemojte inzistirati na većim količinama. Jedan ste od rijetkih sretnika koji ima labradoricu koja nije proždrljiva i koja nema problema s viškom kilograma.

Slobodno možete hraniti kujicu jednom na dan, te joj možete nastaviti davati acidofil, svježi kravlji sir i druge kiselo-mliječne proizvode (ne hladno direktno iz hladionika). Tunu iz konzerve nemojte davati osim ako je u pitanju pseća konzerva (konzervansi i začini koji se upotrebljavaju za prehranu ljudi nisu prilagođeni za prehranu kućnih ljubimaca).

Hill's pripada superpremium hranama (kao i Eukanuba, Royal canin i Proplan Purina) i formuliran je tako da zadovolji sve nutritivne potrebe kako štenadi u rastu, tako i odraslih pasa i seniora (hrana mora biti prilagođena za određenu dob psa).

Općenito, uz superpremium hrane nije potrebno ništa dodavati jer to može narušiti nutritivnu ravnotežu. Ako se ipak odlučite na vitaminsko - mineralne dodatke (kao što su VMP, Canillete, Vita-pet pasta...), nikako nemojte davati u količinama koje su preporučene. Za Vašu je kujicu, s obzirom da jede Hill's hranu, dovoljno davati jednu tabletu VMP-a dnevno (na kutiji VMP-a piše 3-4 tablete; to je namijenjeno psima koji boluju od hipovitaminoze (manjak vitamina) ili avitaminoze (nedostatak vitamina) ili se hrane kuhanom hranom ili nekom komercijalnom hranom gdje ne dobivaju sve što im je potrebno), a kada potrošite cijelu kutiju koja sadrži 50 tableta, treba pauzirati s vitaminsko-mineralnim dodacima minimalno mjesec dana.

Ne preporučujem promjenu hrane ako pas ima dobru probavu, zdravu kožu i sjajnu dlaku od hrane koju konzumira, jer svaka promjena hrane može dovesti do problema s probavnim sustavom (proljev, povraćanje...).

OZNAKE: