Povratak

Lajanje, temperament i odgoj srednjeazijskog ovčara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam srednjeazijskog ovčara starog dva i pol mjeseca. Brine me što još nije počeo lajati, a i ne reži, samo ponekad cvili kada mu nešto nije po volji. Nije u dodiru uopšte sa drugim psima pa sam pomislio da nije to možda u pitanju? Inače je napredan i zdrav štenac. Imam li razloga za zabrinutost?
Hvala unaprijed,
Zoran

O: Srednjeazijski ovčar po prirodi je vrlo inteligentan pas kojemu ne treba stalnog nadzora od strane vlasnika. Smiren je pas, neovisan i neustrašivi čuvar.

Općenito, pas čuvar je pas namijenjen čuvanju ili nadgledanju teritorija od neželjenih ili neočekivanih životinja ili ljudi i ovo je njihova instinktivna osobina.

Oni laju kako bi upozorili vlasnika na prisutnost uljeza. Također, lajanjem pokušavaju i otjerati uljeza. S obzirom na smireni temperament srednjeazijskog ovčara, krasi ih vrlina kako ne laju ukoliko za to nemaju razloga. Češće se kod njih uočava lajanje noću kao jedna od nepoželjnih osobina, no pravilnim učenjem od štenećeg doba, nepotrebno lajanje se u potpunosti rješava.

Slijedeće, srednjeazijski ovčari su vrlo odani obitelji, ali zauzvrat traže odanost i od vlasnika. Dobro podnose svaku promjenu u svojoj rutini i okolini, ali njihova priroda kao čuvara stvara ih vrlo sumnjičavim prema strancima i drugim životinjama pa, stoga, van vlastitog teritorija pas ove pasmine može iskazivati dominantno ponašanje prema drugim psima, a strance drže pod budnim okom. Prvenstveno su psi čuvari i ponašaju se kao takvi u svakoj situaciji. Iz tog razloga je za srednjeazijskog ovčara izuzetno bitna socijalizacija od prvog dana kada stigne u Vaš dom.

O društvenom životu pasa, učenju i socijalizaciji pisala je Slađana Trutin, dr.vet.med. ovdje.

Srednjeazijski ovčar zahtijeva čvrstog i odlučnog vlasnika, on se mora nametnuti kao "vođa čopora". Također, specifično je za ovu pasminu da joj se mora osigurati mnogo kretanja i aktivnosti. Prostorno manji uvjeti življenja i manjak kretanja dovodi do pojave dosade u ovih pasa pa iz toga i destruktivnog ponašanja, u vidu kopanja zemljišta, grizenja stvari oko sebe i slično.

No, imajte na umu kako su psi sposobni učiti pravila cijelog svog života. Budite dosljedni i postavite pravila kojih se psić mora pridržavati. Odgoj može potrajati i najbolje je da učitelj bude jedan od ukućana koji će biti dosljedan, uporan i strpljiv. Kad psa naučite da ste mu Vi vlasnik ("vođa čopora"), međusoban odnos će biti na obostrano zadovoljstvo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr