zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mješanku welsh terijera, ima oko 12 kilograma i visine 40 cm. Kroz nekih tjedan dana bismo trebali prelakirati parkete u stanu i zanima me utječu li lak i pare od laka na psa i koliko. Je li je potrebno skloniti par dana, tj. odvesti negdje drugdje, kod bake i djeda? Unaprijed hvala,  Josipa

O: Bojanje parketa je jedna od radnji u stambenom prostoru, gdje moramo razmisliti kako o vlastitom zdravlju tako i o zdravlju naših ljubimaca. Na žalost, na osnovu Vašeg upita vrlo mi je teško konkretno odgovoriti s obzirom na to da potencijalni rizik za zdravlje i vremenski interval za sigurnost ovisi prvenstveno o vrsti boje i laka za parkete koja se upotrebljava. Osnovna je razlika među njima jesu li načinjeni na vodenoj osnovi ili su u potpunosti sintetski. S obzirom na osnovni nosač razlikuje se vrijeme sušenja koje je kod vodenih osnova mnogo kraća. No, bez obzira na to o kojoj vrsti laka se radilo, ne preporuča se boravak u prostoriji koja se boja sve dok se u potpunosti ne načini potreban sloj bojanja i miris same boje i laka ne ispari. Potonje u svim slučajevima vrijedi i za ljude, a upozorenje ćete vjerojatno dobiti i od izvođača radova kao mjeru opreza.

Pri tome treba imati na umu kako je u pasa osjet mirisa znatno bolje razvijen pa bi u svakom slučaju vrijeme za ljubimca trebalo produljiti za nekoliko dana.

Općenito, toksičnost boja i lakova za parkete kod ljubimaca, ali i ljudi, može nastupiti uslijed inhalacije, ingestije ili čak transdermalne absorpcije boje ili laka pa se, tako, simptomi trovanja očituju ili sistemskom reakcijom ili pak simptomima od strane dišnog ili probavnog sustava a nerijetko se događaju situacije i udruženih simptoma. Daleko je manji postotak toksičnosti kod boja i lakova na vodenoj osnovi, no, naravno, pri bilo kojoj pojavi neuobičajenih simptoma preporučljiv je posjet veterinaru kako bi se na vrijeme poduzelo liječenje u svrhu sprječavanja komplikacija zdravstvenog stanja ljubimca.

Dakle, ovisno o kojoj vrsti boje i laka za parkete se radi, bilo bi preporučljivo izbivati iz prostorije minimalno 7 pa do 14 dana.

OZNAKE: