Povratak

Lažna bjesnoća (pseudorabies)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vojvođanski pulin star 8 meseci ima problem. Pre 10-15 dana počeo je da reži, vrti se u krug kao da juri svoju nogu. To se dešavalo kad mu se daje hrana, da bi se od pre nedelju dana to dešavalo sve češće. Stalno ima te napade -reži, laje i juri svoju nogu, koju je pre 2 dana i raskrvario. Veterinar kaže da je lažno besnilo i da mu praktično nema leka, ali ja sam smnjičava jer bi Bruno po tom već trebao da ugine, a i nije neveseo, već skače, živahan je i jede dobro. Molim Vas pomozite! Što se tiče parazita, davali smo mu tablete Prazinon juna i avgusta. Da li da mu se daju opet tablete protiv parazita?
Ana

O: Lažna bjesnoća ili pseudorabies je virusna visoko zarazna bolest pasa i mačaka, koja nalikuje bjesnoći, ali ne prelazi na čovjeka. Bolest se naglo pojavljuje u teškom obliku i uvijek letalno završava.

Smatra se da veliku važnost u prijenosu uzročnika imaju kućni glodavci, miševi i štakori. Kućni ljubimci se najčešće kontaminiraju nekuhanim iznutricama bolesnih svinja. Nakon inkubacije, koja traje 1 do 3 dana, dolazi do pojave prvih kliničkih simptoma, najčešće u obliku jakog svrbeža. Nerijetko, taj svrbež uzrokuje automutilaciju ili samoozljeđivanje. Također, dolazi i do pojave znakova od strane CNS - poremećaj svijesti, paralize (posebno na području glave), konvulzije,... Također, ono što razlikuje ovu bolest od prave bjesnoće jest i to što ljubimac ne pokazuje znakove agresivnosti. Do uginuća ljubimca dolazi u roku par sati pa sve do par dana.

Za dijagnostiku bolesti potrebno je obaviti i utvrditi kompletnu krvnu sliku ljubimca, utvrditi biokemijske parametre, analizu urina. Od dodatnih testova moguće je uraditi serološke testove te izolaciju uzročnika.

Konkretno, da li je gore navedena bolest slučaj kod Vašeg ljubimca ili ne, na ovakav način mi nije u mogućnosti utvrditi.

Naime, svrbež i češanje u pasa može biti posljedicom niza uzroka te je stoga vrlo važno točno odrediti uzrok prije nego što se primijeni odgovarajuća terapija. Koža psa može biti zahvaćena nizom bolesti koje su klasificirane u različite tipove, kao što su bolesti posredovane imunitetom, infekcije mikroorganizmima i infestacije parazitima, genetički ili manifestacijom problema unutarnjih organa.

Za sve gore navedene poremećaje Vaš veterinar će biti u mogućnosti utvrditi te ih u skladu s postavljenom dijagnozom dalje liječiti. Ako se i isključe druge bolesti, bolesti koje uzrokuju pojačano češanje i svrbež (npr. paraziti, alergije,...) moguće je da uzrok počiva u psihološkom poremećaju. Dosada, promjene u okolini ili neki drugi stresni faktori su neki od primjera mogućih uzroka ovoj pojavi.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite i za drugo mišljenje, po mogućnosti, na klinike Veterinarskog fakulteta u svojoj zemlji te da na takav način utvrdite što je točno posrijedi s ljubimcem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr