Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu silky terijera staru 2 godine i 4 mjeseca. Dva mjeseca nakon zadnjeg tjeranja primjetila sam da ima natečene mliječne žlijezde te je veterinar potvrdio umišljenu trudnoću i savjetovao da ju steriliziram ili parim. Kako je izložbeni pas, odlučila sam ju pariti tijekom idućeg tjeranja. Od kad joj je utvrđena lažna trudnoća jako se čudno ponaša i to ponašanje još nije prestalo. Jako je veseli i razigrani pas, koji voli šetnje, ali od kad joj je utvrđena lažna trudnoća ne želi se micati iz stana, šetnje ne dolaze u obzir, obavi što treba ispred stana i odmah trči nazad unutra. Isto tako jako voli moje roditelje, a i sada im se veseli, no drži distancu, ne želi nikome prići, samo se drži mene.

Još uvijek je razigrana, po cijele dane trči po stanu i igra se sa svojim igračkama pa mislim da nije razlog ovom ponašanju to što postaje već "odrastao" pas. Ne znam da li je ovo njeno ponašanje zbog umišljene trudnoće i ako da, koliko dugo će još to trajati? Ako nije, koji bi mogao biti razlog tome ponašanju (nije joj se ništa traumatično dogodilo tijekom šetnje)? Prvi puta se tjerala sa 6 mjeseci, zatim sa godinu dana, pa sa godinu i 8 mjeseci. Da li mogu očekivati da će se uskoro tjerati ili će se opet tjerati tek nakon 8 mjeseci kao i zadnje tjeranje? Možda se previše brinem i to njeno ponašanje je normalno, ali mi ona stvarno znači sve na ovom svijetu pa bi vas molila ako mi možete malo pojasniti.
Unaprijed hvala, Kristina

O: Lažna trudnoća ili pseudogravidnost je dosta česta pojava u kuja koje se nisu parile ili nisu koncipirale, a pojavljuje se najčešće dva do tri mjeseca nakon tjeranja.

Klinički, simptomi lažne trudnoće mogu varirati od jedva primjetnih pa do ozbiljnih problema koje prati upala mliječnih žlijezda i velike promjene u ponašanju kuje. Ponekad toliko sliči pravom graviditetu da vlasnici očekuju okot. Neke se kujice udebljaju, a glavni je simptom oticanje mliječnih žlijezda, pojavljuje se mlijeko, a ponekad i vaginalni iscjedak.

Ono što najviše zabrine vlasnike jesu promjene u ponašanju takvih kuja. One postaju bezvoljne, ne žele jesti, ponekad su iznimno nemirne. Pokušavaju iskopati rupu u parketu, vrte se, ne spavaju po noći. Zapravo se ponašaju kao gravidne ženke kada se pripremaju na okot. Javljaju se i majčinski instinkti pa često odaberu neku stvar (igračku i sl.) koju tretiraju kao svoje mlado. Lučenje mlijeka može biti vrlo obilno. Tada je bitno imati na umu da je izdajanje kontraindicirano jer ono ima isti učinak kao da kujica stvarno ima mlade koji sišu, a posljedica izdajanja je još veća produkcija mlijeka.

Kako je pseudograviditet posljedica poremećaja hormonalne ravnoteže u organizmu ljubimca, nerijetko je i uzrok promjene ponašanja.

Liječenje ovog stanja svodi se na reduciranje prehrane. Naime, hrane bez previše masti, lako probavljive i bez mnogo tekućine su se pokazale kao dobar izbor. Osim gore navedenog, bilo bi potrebno pojačati fizičku aktivnost ljubimca.

Ukoliko su navedeni simptomi izraženiji, treba potražiti pomoć stručnjaka, što Vam i savjetujem. Terapija je direktno usmjerena prema smanjivanju ili eliminiranju laktacije, jer se kao poslijedica zadržavanja mlijeka u vimenu može javiti mastitis, tj. upaljenje vimena. Kod izuzetno izraženih psihičkih promjena u ponašanju kuje može joj se pomoći davanjem blagih sedativa, ali uz obavezan savjet veterinara.

Kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. pisala je detaljno o tjeranju kujica ovdje, a kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med. pisala je o vođenju kalendara tjeranja kujica ovdje.

OZNAKE: