Povratak

Legg-Calve-Perthesova bolest (aseptična nekroza glave bedrene kosti)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Javljam vam se iz Međimurja. Imam pudlu staru 9 mj. Već neko vrijeme zavlači i štedi stražnju lijevu nogu te smo danas posjetili veterinara i poslikali zdjelicu. No, on nam nije mogao reći o čemu bi se točno radilo, sumnja na nekrozu glave bedrene kosti. Pa smo preko raznih foruma na internetu, gdje ste vrlo hvaljeni, došli do Vas. Pošto nismo blizu Vas zamolila bih Vas ako možete na temelju priložene RTG slike vidjeti o čemu se radi i poslati nam Vaše mišljenje. Unaprijed  Vam se zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam!

Tatjana


O: Prema RTG slici koju ste mi poslali, mogao bih se složiti s kolegicom/kolegom koji je i postavio dijagnozu.

Međutim, za potpunu i konačnu dijagnozu ipak Vam savjetujem da s ljubimcem posjetite Veterinarski fakultet u Zagrebu, gdje će cijenjeno osoblje biti u mogućnosti pregledati ljubimca te ga ponovno poslikati i u konačnici postaviti dijagnozu.

Legg-Calve-Perthesova bolest (aseptična nekroza glave bedrene kosti) je bolest koja zahvaća glavu i vrat bedrene kosti te se najčešće pojavljuje kod malih pasmina pasa. Najčešće se može uočiti da se ljubimac otežano kreće, da ima ukočen hod, odnosno da određeni pokreti provociraju bol kod ljubimca.
 
Smatra se da je za pojavu ove bolesti uzrok u genetski poremećenoj cirkulaciji, cirkulaciji koja je odgovorna za normalnu prehranu ovog dijela bedrene kosti.
 
Više o aseptičnoj nekrozi glave bedrene kosti možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

Liječenje ove bolesti se provodi operativnim zahvatom kojemu je cilj kirurški odstraniti glavu i vrat bedrene kosti (propalo koštano tkivo). U samom oporavku, veliku važnost se pridodaje fizikalnoj terapiji, a sve kako bi se omogućilo stvaranje novog vezivnog tkiva i "lažnog zgloba".

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr