Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovanje! Zanima me da li pas koji ima leptospire, bakterije stalno iz tijela izlučuje putem urina, ili ih nakon antibiotske terapije prestane izlučivati? Da li se one, kada se jednom "nastane" u bubrezima, mogu uništiti antibiotikom ili su prisutne doživotno u tijelu zaraženog psa? Da li se leptospiroza prenosi i slinom sa zaražene životinje na čovjeka u akutnoj ili kroničnoj fazi bolesti? Čula sam puno kontradiktornih mišljenja različitih veterinara o ovoj bolesti, pa me zanima Vaše mišljenje.
Unaprijed puno hvala,
Lidija

O: Leptospiroza je akutna do kronična zarazna bolest mnogih vrsta toplokrvnih životinja. Leptospiroza je također i zoonoza što znači da se sa životinje može prenijeti i na čovjeka.

Klinički se očituje septikemijom, hemolitičkom anemijom, žuticom, intersticijskim nefritisom, krvavom mokraćom, pobačajem u mnogih vrsta, osobito u krava i krmača. Uzročnici bolesti su patogene leptospire klasificirane u vtrstu Leptospira interrogans. Leptospire mogu u vodi, osobito u vodama stajačicama (barama), preživjeti tjednima. U mulju se mogu održati do 183 dana. Kiseline i lužine ih vrlo brzo unište. Temperatura od 45 - 55°C ih ubija za 10 - 60 minuta. Leptosira interrogans je proširena u cijelom svijetu.

Leptospire se mjesecima izlučuju mokračom (leptospirurija) inficiranih životinja i mogu preživjeti izvan organizma. U neutralnoj do blago alkaličnoj mokrači leptosire prežive dulje. Zato biljojedi imaju značajniju ulogu u prenošenju leptosira od mesojeda čija je mokrača kiselija. Česte kiše i topla ili umjerena klima pogoduju njihovu preživljenju više nego iznimno suha klima ili krajnje niske temperature. Leptospiroza se iz tih razloga javlja češće ljeti i u jesen. Bolest se prenosi izravnim kontaktom s mokračom koja sadrži leptospire ili kontaminiranom vodom, hranom, tlom ili predmetima. Leptospiroza se još izlučuje plodnom vodom i ovojnicama, mlijekom, spermom i slinom. Svi sisavci (i čovjek) mogu biti inficirani leptospirama i mogu ih izlučivati. Sitni glodavci su važan izvor infekcije (štakor, miš). Oni često udomaće i izlučuju leptospire, te svojim izlučevinama kontaminiraju okoliš. U pasa većina infekcija leptosirama ima subklinički oblik. Obično najteže obole psi mlađi od godinu dana.

Čovjek se najčešće inficira preko mokrače pasa. Simptomi bolesti u čovjeka mogu biti vrlo blagi, slični simptomima gripe i redovito ih prati vručica. Kod teškog oblika bolesti promjene su izražene na središnjem živčanom sustavu, jetri (žutica) i bubrezima uz vrlo naglašene gastrointestinalne simptome. U liječenju leptosiroze čovjeka primjenjuju se antibiotici.

Sigurna dijagnoza leptospiroze se postavlja laboratorijskim nalazima.

Svakako Vam savjetujem, ukoliku sumnjate na zarazu, da posjetite svog liječnika opće prakse kako bi Vas uputio na daljnje pretrage.

Za sve daljnje upite i nejasnoće u vezi leptospiroze obratite se Veterinarskom fakultetu, Zavodu za zarazne bolesti domaćih životinja, jer je to jedini Zavod koji ima referentni laboratorij za leptospirozu u cijeloj Republici Hrvatskoj.

OZNAKE: