Povratak

Leukoderma / Autoimune bolesti u pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam labrador retrivera starog 7 mjeseci koji je nedavno počeo šepati te smo primjetili otvorenu ranu na šapi. Odveli smo ga kod veterinara gdje mu je postavljena dijagnoza leukodermije, dermatitis. Dobio je dozu antibiotika i kortikosteroida te Dermoret sprej. S obzirom da je bolest autoimuna, zanima me kojim faktorima se može prevenirati i održavati te ako možete malo detaljnije opisati bolest.

Unaprijed hvala. S poštovanjem,

obitelj Šugić


O: Leukoderma je termin koji označava gubitak pigmenta u koži, leukotrihija gubitak pigmenta u dlaci, a zajedničkim imenom nazivaju se vitiligo. Promjene se najčešće primjećuju kod mladih pasa i najčešće zahvaćaju nos, usne, lice, obraznu sluznicu i mekuši.

Nije jako česta u pasa, a najčešće se javlja u belgijskih ovčara, njemačkih ovčara, rotvajlera i dobermana. 

Diferencijalno dijagnostički potrebno je isključiti uveodermatološki sindrom, depigmentaciju nosa, autoimune kožne bolesti i kožni limfom

Dermatohistopatološki nalazimo normalnu kožu bez melanocita. Može se uočiti prolazna upalna faza. Stanje se ne tretira jer je uglavnom kozmetički problem i ne utječe na kvalitetu života psa. Gubitak pigmenta je doživotan, ali u nekih životinja zabilježeno je da se spontano povukao.

U nastavku navodim autoimune bolesti pasa.

Pemphigus kompleks: pemphigus vulgaris (intraepitelne vezikule i sekundarne erozije i ulceri na sluznici usta i koži izloženoj mehaničkim utjecajima, najteži oblik), pemphigus foliaceus (mjehurići koji brzo prelaze u gnojne prištiće na nosu, ušima, oko očiju, na vratu, ventralnom dijelu trbuha, mekušima,najblaža forma), pemphigus vegetans i pemphigus erithematosus (blaže promjene koje rijetko dovode do sistemskih promjena). Dijagnoza svih pemphigusa postavlja se na osnovi anamneze, fizičkog pregleda i biopsije kože. terapija traje dugo i sastoji se od peroralne aplikacije visokih doza glukokortikoida. U nekim slučajevima traje i doživotno.

Bulozni pemphigoid je rijetka bolest u pasa koje se manifestira oštećenjima kože i sluznice usta.

Sistemski lupus eritematosus je autoimuna, multiorganska bolest pasa za koju postoji izvjesna genetska predispozicija, a etiologija je multifaktorijalna i na nastanak bolesti utječu virusne infekcije, hormoni i UV zračenje. Dolazi do poremećaja u imunosnoj reakciji i kao posljedica vezanja antigena i protutijela stvaraju se imuni kompleksi koji se talože u raznim tkivima i koži i dovode do oštećenja. Simptomi su sistemski i lokalizirani na glavi i stražnjim ekstremitetima.

Diskoidni (lokalizirani kutani i fotosenzibilizirani) se manifestira promjenama na glavi koje se na suncu pogoršavaju.

Lupus panikulitis pojava čvorova na trupu i gornjim dijelovima nogu.

Eritema multiforme manifestira se okruglim područjima crvenila.

O upali kože (dermatitisu) pisao je kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. ovdje.

Kod pasa je česta pojava izraslina između prstiju koje mogu prijeći u rane. Riječ je o interdigitalnoj furunkulozi o kojoj možete pročitati ovdje.

Ono što Vi možete napraviti je da hranite Vašeg psa kvalitetnom medicinskom hranom za kožu (npr. Purina Hypoallergenic, Eukanuba Dermatosis, Royal Canin Hypoallergenic, Sensitivity control i Skin support, Hill`s z/d i d/d patka, losos ili jaja) ili hranom za pse s osjetljivom kožom (npr. Brit Care i Alleva riba ili patka) te mu dodavati dodatke prehrani koji sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline, cink, biotin, vitamin C i E (npr. Anivital Caniderm, Canina Petvital Dermcaps, Vetoquinol Dermanorm, Dermafit..) kojima ćete povećavati otpornost kože.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr