Povratak

Leukopenija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic


Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Mom psu nedostaju leukociti u krvi. Temperatura je 38,4. Teško hoda pa sjedne, ne može dugo da stoji na nogama. Rendgen slika je u redu. Molim vas za pomoć. Slavica

O: Leukopenija je stanje smanjenog broja leukocita, od kojih je najčešće smanjen broj neutrofila kao najbrojnijih bijelih krvnih stanica. Može ukazivati na različite infekcije (parvoviroza, koronavirus, zarazni hepatitis), blaga do umjerena leukopenija se može se javiti i kod bolesti koje prenose krpelji, može biti posljedica uporabe različitih lijekova, može se nažalost javiti i kod tumora. Isto tako, ona može biti znak autoimunog poremećaja, postoji i nasljedna neutropenija koja se javlja u border kolija, u velikih šnaucera je ona posljedica nasljedne malapsorpcije B12 vitamina.

Leukopenija je nažalost samo simptom, ne dijagnoza, kao i izražena slabost, letargija koju spominjete. Niste napisali koliko je pas star, kada su se pojavili prvi simtomi, gdje živite, kakvi su nalazi drugih hematoloških i biokemijskih parametara... U svakom slučaju, daljnja obrada je nužna, a na osnovu nje veterinar će onda odlučiti i o provedbi  adekvatne terapije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr