Povratak

Liječenje displazije kuka psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kujicu, mješanku, staru dvije godine. Boluje od urođene displazije oba kuka. Do sada nismo imali problema s kukovima, jer su mišići držali sve na svojem mjestu. Ali unazad dva dana počela je šepati na zadnju desnu nogu. Ona je pas srednje veličine, ima 25 kg. Naša veterinarka nam je dala Rimadyl tablete od 100 mg. Trenutno pokušavamo vidjeti koliko još možemo pomoću tableta odgoditi operaciju koja je, na žalost, u ovom slučaju, prijeko potrebna. Budući da svi ljudi s kojima sam pričala nemaju dobra iskustva što se tiče Veterinarskog fakulteta, nisam sigurna da bi im povjerila svoju Betty. Malo smo istraživali što se može učiniti i koji operativni zahvati se mogu primijeniti za displaziju kukova naišli smo na operativni zahvat, u Hannoveru, pomoću zlatne žice, koja uraste u mišić i navodno stvara novu čašicu pa se kuk fiksira. Naravno, tu je i ugradnja umjetnih kukova u Beču (za sada još uvijek nisam čula da se izvodi bliže Hrvatskoj), koja je na žalost, za moje trenutačno stanje preskupa budući da jedan umjetni kuk košta 2500 €, a nama su potrebna dva. I zadnja opcija nam je operacija na veterinarskom fakultetu. Pokušavamo skupiti što više različitih mišljenja da bismo na kraju, nadamo se, donijeli i najbolju odluku kako pomoći našoj Betty. Ja Vas usrdno

molim, da nam i Vi kažete svoje mišljenje o cijeloj stvari, jer je ne želimo prerano izgubiti budući da je i ona ravnopravni član naše obitelji. U privitku šaljem RTG snimku kukova. Unaprijed Vam zahvaljujem na pomoći,

Anja

O: Displazija kukova predstavlja abnormalan razvoj zgloba kuka, koji se najčešće pojavljuje obostrano. Javlja se u različitim stupnjevima nestabilnosti, promjena okolnih mekih tkiva, malformacijama glave bedrene kosti i zglobne čašice te degenerativnim promjenama. Ovisno o intenzitetu kao i svim promjenama na samom zglobu kao i okolnom tkivu, liječenje može biti konzervativno ili operacijsko.

Konzervativni pristup u liječenje prvenstveno je namijenjen za pse s blagim promjenama, bez znakova bolnosti, koji tek povremeno imaju poteškoća u kretanju. Za uspjeh takvog liječenja presudni su ograničenje aktivnosti i smanjenje tjelesne težine psa, uz primjenu analgetika i protuupalnih lijekova te fizikalna terapija.

U svim drugim slučajevima, kao i u slučajevima kada je ozbiljno narušena kako funkcija ekstremiteta tako i kvaliteta života u cijelosti, određuje se jedan od operativnih pristupa liječenja. Kod nas se najčešće primjenjuju metode poput: ostektomija glave i vrata bedrene kosti (FHO), DARtroplastika, trostruka osteotomija zdjelice i tehnika umjetnog kuka.

Više o nekim metodama operativnog liječenja displazije kukova u pasa pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. u odgovoru Kirurški zahvat kod displazije kuka.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se u vezi svih prije navedenih zahvata kao i njihove eventualne uspješnosti obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Stručnjaci na Klinici raspolažu najnovijim saznanjima na području liječenja kao i tretiranja ovog poremećaja te uspješno surađuju sa većinom vodećih europskih i svjetskih klinika i fakulteta u svrhu usavršavanja znanja i postupaka liječenja. Posebno bih izdvojio kolegu prof. dr. sc. Dražena Matačića (ujedno i predstavnika Zavoda) koji je specijalist na području ortopedije i koji bi Vam mogao pomoći, odnosno dati konkretniji kao i stručniji uvid u sami tijek pojedinih operacija kao i uspješnost istih.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr