Povratak

Lijekovi za reguliranje boli kod pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Prije pet dana moj devetogodišnji pas je doživio nezgodu. Napadnut je od strane njemačkog ptičara do je bio na povodcu. Suprug ga je pokušao obraniti, no u svoj toj strci se zapetljao o povodac i sa svojih 80 kg pao na našeg psa koji ima oko 25 kg. Osim što je pas doživio šok, teško se može dignuti na noge. veterinar je bio i kaže kako je dobio udarac u slabinskom dijelu. Dao mu je injekciju i dvije šprice infuzije. Nakon toga je uspio mokriti i vratila mu se želja za hranom i vodom, no probavu je imao tek nakon trećeg dana i jedne tabletice dulkolaks. No, na spomen odlaska van on se počne nekontrolirano tresti i ne želi ustati, iako može uz puno skrike, zavijanja i plakanja. Po cijele dane samo leži... Ne znam kako mu olakšati, da li postoje neki analgetici koje bi mi preporučili? Veterinar je siguran da je njegova dijagnoza ispravna, no razmišljam o eventualnom rengenu. Ne znam, zaista... Unaprijed Vam hvala što ste pronašli vremena za pročitati i odgovoriti na ovu poruku. Katarina


O: Lijekovi za reguliranje boli kod pasa razlikuju se ovisno o vrsti problema odnosno bolnog stanja.

Osnovna podjela je na nesteroidne protuupalne lijekove i narkotike. Upotreba narkotika strogo je kontrolirana i nemoguće ih je nabaviti i koristiti bez veterinara.

U veliku skupinu nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSPUL) spadaju široko rasprostranjeni lijekovi poput aspirina, paracetamola te derivati propionske kiseline (karprofen, ketoprofen, ibuprofen, vedoprofen, naproksen), derivati pirazolona (fenilbutazon), oksikami, indolimi itd., od kojih se samo neki koriste kod životinja.To su vrijedni i korisni lijekovi za brojna bolesna stanja, ali je pri upotrebi potreban oprez i određeni nadzor jer mogu imati nuspojave. Koriste se kod kronične neinfekcijske upale i boli (osteoartritis), kao i kod akutne neinfekcijske boli (sinovitis, burzitis, keratitis, skleritis, gingivitis, kolike), kao i kod traumatskih ozljeda i ponekad kod operativnih zahvata. Kod akutnih infekcijskih upala koriste se obavezno sa antibioticima. Neki od ovih lijekova (npr. Rimadyl) veoma su rasprostranjeni i učinkoviti za različite probleme koštanog sustava. Upotreba ovih lijekova također je pod nadzorom veterinara.

Postoje i dijetetski pripravci koji uglavnom sadrže prirodne sastojke i koji se mogu koristiti u lakšim slučajevima kada je potrebno životinje opustiti i umiriti u stresnim situacijama kao što su putovanje, izložbe, promjene okoline, vatromet, grmljavine i sl. Takvi pripravci su Kalm Aid i DiaCalm i možete ih dobiti u ljekarnama Pet centra bez recepta.

Za eventualnu upotrebu drugih preparata procjenu mora napraviti veterinar na temelju pregleda životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr