petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imamo ženkicu bullteriera staru pet godina. U martu joj je dijagnosticiran limfom B tip. Urađena je punkcija koštane srži i limfnih čvorova . Unutarnji organi čisti, koštana srzžneg. Sprovedena je kemoterapija deset tjedana. U protokolu je imala naizmjence doxorubicin, vincristinei cyclophospphamide. Terapiju je super podnijela. Limfni čvorovi su se povukli. Na kraju, krvna slika ultrazvuk i rtg dobri. Nakon terapije za mjesec dana dobila kolitis nakon čega joj se tjedan dana poslije povećavaju limfni čvorovi na vratu. Kontrolni pregled šest tjedana nakon svršetka terapije pokazuje ultrazvučno i palpatorno da su svi nalazi u redu. Limfe na vratu uvećane, pomične i bezbolne nakon punkcije  neg nalaz. Rekli su da su u momentu limfni čvorovi reaktivni i da ne mogu govoriti o recidivu. Nakon tjedan dana antibiotika uvijek jednako velike. Jako smo zabrinuti i voljeli bismo čuti još koje mišljenje. Naš buli je veseo, jede i nema nekih vidljivih znakova bolesti ili iscrpljenosti. U slučaju recidiva predložen nam je drugi protokol.
Unaprijed hvala na vašem odgovoru.
Korina

O: Vrlo je pozitivna vijest da je kujica vesela i da je njeno opće stanje, unatoč svim terapijama koje je prošla, dobro i da ima očuvan apetit. Također, svakako je dobra vijest da su nalazi punkcije negativni i da nema naznake za sada nekom povratku limfoma.

Limfomi predstavljaju grupu neoplazija koje se razvijaju iz limforetikularnih stanica te uglavnom nastaju u limfoidnom tkivu, kao što su limfni čvorovi i slezena. Uglavnom se pojavljuju kod pasa srednje ili starije dobi (5. - 11. godine), no nije pravilo. Etiologija odnosno nastajanje i pojava limfoma kod pasa nije do danas u potpunosti objašnjena, te se smatra da na pojavu tumora utječe više faktora, od genetskih i molekularnih čimbenika (mutacije gena) preko utjecaja čimbenika iz okoliša i naravno imunosupresija.

Rast tumora u tijelu, tj. tumorsko bujanje prate i neki klinički simptomi koje vlasnik najčešće može primjetiti, a da ni ne zna o čemu se točno radi. Može se pojaviti bolnost, otežano disanje, kašalj, povraćanje, začep, krv u stolici, nakupljanje tekućine u tjelesnim šupljinama, šepanje, uzetost, pa čak i epileptiformni napadaji, i dr. Također, postoji i niz simptoma kojih nazivamo paraneoplastičnim sindromom koji se pak mogu pojaviti, ali ih ne možemo striktno povezati uz bujanje tumorskog tkiva, pretežno zahvaćaju poremećene vrijednosti krvne slike (policitemija, anemija eozinofilija,...), kaheksija, žlučano-crijevne ulceracije, smanjene razine glukoze u krvi, vrućica, glomerulo-nefrotični sindrom i dr.

Ono što je bitno napomenuti, vidljiva tvorba, masa ili izraslina koja se povećava i buja mora biti podvrgnuta punkciji odnosno citološkoj pretrazi, biopsiji odnosno izradi patohistološkog preparata, koja daje pouzdanije rezultate i uvijek ju je indicirano napraviti ako je citološki nalaz dvojben ili se potvrdi sumnja na tumorsko bujanje. U konačnici se pristupa ili kemoterapiji i/ili odstranjivanju tumorozne mase. Patohistološki preparat također može  pokazati i stupanj malignosti tumora. Na temelju nekoliko provedenih istraživanja pokazalo se da psi sa B-staničnim limfomima i limfomima osrednjeg i visokog stupnja malignosti bolje reagiraju na kemoterapiju, dok psi sa limfomima niskog stupnja malignosti mogu živjeti relativno dugo bez agresivne terapije.

Postoje i tzv. tumorski markeri, točnije to su molekule u tijelu (antigeni, enzimi, specifični proteini i metaboliti) koje stanice tumora učestalo proizvode, a "normalne" stanice ne ili u vrlo maloj količini. Takve molekule služe da njihovom detekcijom možemo potvrditi prisutnost tumorskog bujanja u organizmu. U pasa i mačaka istraživani su brojni tumorski markeri, tržišno ih je dostupno nekoliko (npr. markeri karcinoma prijelaznog epitela mokraćnog mjehura, karcinoma mliječne žlijezde, limfoma).

Dakle, pratite stanje Vaše ljubimice i redovito odlazite na kontrolne preglede kod Vašeg veterinara, tako da na prvi znak promjene stanja odnosno izlaska psa iz remisije i moguće pojave recidiva možete odmah reagirati.

Ono što sami kod kuće možete napraviti je da preparatima za podizanje imuniteta i za jačanje pokušate podići samoobranu tijela od pojave bolesti. Neke od preparata koje možete pronaći i u našim ljekarnama, primjerice Anivital CaniImun - dodatak prehrani za poboljšanje prirodne otpornosti organizma u tabletama koji u sebi sadrži visoke razine beta-glukana, B i C - vitamina, folne kiseline i glutationa koji utječu na razvoj antitijela i pružaju tijelu izvor potrebnih zaštitnih molekula da bi se lakše othrvao bilo kakvoj bolesti.

OZNAKE: