Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Nedavno sam dobio na poklon mopsa, no, nažalost, morao sam ga vratiti jer je puštao previše dlake (kud god bi išao tu bi ostajala dlaka za njim)... Sada ponovno razmišljam da nabavim psa. Dvoumim se između shar-peia i samojeda. Konkretno me zanima kakva je dlaka tim psima? Otpada li tijekom cijele godine ili samo za vrijeme linjanja? Je li kod shar-peia ista stvar kao i kod mopsa - dlaka posvuda i uvijek? Je li samojed uvijek tako čist i bijel i je li mu dlaka jako otpada?
Hvala unaprijed, Allen

O: Shar-pei  je  pasmina za koju je karakteristično da ima problematičnu kožu zbog

nabora kože (tipično za ovu pasminu)  te također imaju poseban miris. Ako se nedovoljno vodi briga o čistoći kože i dlake (koja je kratkodlaka, poput dlake u mopsa), javlja se upala kože na područjima nabora i osjeti se miris sličan mirisu užegle masti.

Pretpostavljam da do sada niste imali ovakvu pasminu i da niste upoznati s njihovim tipičnim problemima (problemi kože i problemi očiju) te Vam ne preporučam ovu pasminu. Također Vam ne preporučam niti samojeda koji ima vrlo gustu i pomalo dužu bijelu dlaku o kojoj se treba dosta brinuti (četkati), a ujedno dosta i otpada dlaka posebno u sezoni linjanja tokom proljeća i jeseni.

Naime, zbog držanja pasa tokom godine uglavnom u kući i stanovima gdje se temperatura kreće od 20-24 C, dlaka kod naših ljubimaca konstanto opada, što znači da će "dlake biti posvuda" tokom cijele godine. U sezoni linjanja (proljeće i jesen) dlaka će još više otpadati nego inače.

Pse bi trebalo što više izvoditi van tokom godine, iščetkati van stana ili kuće, u njihovu uobičajenu hranu dodati pripravke koji sadrže vitamine B-kompleksa, esencijalne masnie kiseline, cink... Pripravci se dodaju već krajem zime i početkom jeseni da bi se kože pripremila za pojačano linjanje, da bi dlaka bila sjajna i lijepe boje i nešto manje ispadala.

Ako ne želite imati "problem dlake", preporučila bih Vam druge pasmine za koje je tipično da im manje ispada dlaka te se preporučaju ljudima koji imaju astmu ili su alergični na dlaku, a to su: pudla, maltezer, kineski kukmasti pas.

OZNAKE: