Povratak

Lipomi | Operativni zahvat u općoj anesteziji i procjena rizika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Pas mi je dobio lipom na području trbuha. Manji psić, 7 god star. Preporučeno mu je odstranjivanje lipoma. Zanima me koliko je opasna ta operacija? Može li nešto poći po zlu? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Sanja

O: Lipomi su benigni tumori masnog tkiva. Dosta često se javljaju kod pasa i to naročito onih starije životne dobi. Uglavnom su mekani, bezbolni, okruglasti i sporo rastu. Lipomi su najčešće prisutni ispod kože, a ponekad se prošire u dublja tkiva i mišiće. Mogu biti pojedinačni (solitarni) ili se pojavljuju u većem broju. Dijagnoza se postavlja na temelju patohistološke pretrage.

Lipomi se uklanjaju kirurški iz estetskih razloga ili ako su toliko veliki da vrše pritisak na druge organe. Operativni zahvat se vrši u općoj anesteziji, a sam postupak uklanjanja ovisi o položaju i veličini  lipoma. Zaraštavanje i oporavak nakon operacije su individualni pa je tako oporavak brži kod mlađih životinja i kod onih koji su su dobroj kondiciji. Za vrijeme oporavka treba paziti da je rana suha i da nema znakova infekcije poput pojave otekline, crvenila i iscjedka. Ukoliko se primjete znakovi infekcije potrebno je zatražiti pomoć veterinara.
 
Svaki operativni zahvat predstavlja potencijalni rizik, pogotovo kada se radi u općoj anesteziji. Zbog toga je prije operacije potrebno pregledati životinju, a osim općeg kliničkog pregleda radi se i dodatne pretrage poput diferencijalne krvne slike, biokemijske pretrage krvi, ultrazvuk (srca, abdomena...) i RTG. Na taj način možemo dobiti uvid u stanje organizma i na temelju nalaza procijeniti može li se operacija izvesti ili je stavljanje životinje pod anesteziju previše rizično. Savjetujem Vam da razgovarate sa veterinarom koji liječi Vašeg psa jer je on upućen u njegovo stanje i može izvršiti sve potrebne pretrage te Vam na temelju njih dati preporuku što treba učiniti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr