Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Pitanje se odnosi na mog 2 godine starog maltezera i bebicu koju sam rodila prije par mjeseci. S obzirom na zauzetost s bebom moja mama je preuzela brigu oko izvođenja psa. Do nedavno je sve bilo uredu, a sada odjednom psić je počeo obavljati nuždu po stvarima koje su bebine (npr. pamučna pelena na mom krevetu, baby gym itd ). Nisam ga kažnjavala zbog toga, već ignorirala i on se povukao na svoje mjesto. Zanima me koji je najbolji način da se postavim prema njemu i zašto to radi... Predpostavljam da je ljubomoran?
Unaprijed Vam hvala,
Ana

O: Psi su društvena bića, a ljude prihvaćaju kao vlastiti čopor. U takvoj grupi postoji cijeli niz pravila ponašanja, a svaka jedinka ima određenu poziciju. Na vrhu hijerarhijske ljestvice dominira tzv. alfa jedinka i ona je vođa čopora. Pozicije svakog od članova grupe podložne su promjenama.

Psi komuniciraju na različite načine: stavom tijela i ponašanjem, glasanjem, te mirisnim oznakama. U fecesu i izmetu pasa nalaze se tvari specifičnog mirisa (feromoni). Oni prenose podatke o pojedinoj životinji, kao što su npr. spolni status ženke ili autoritet mužjaka. Spolno zreli mužjaci nastoje ostaviti što više ovakvih poruka, te vlastitim urinom nastoje prekriti oznaku prethodnog posjetitelja.

Iako je Vaš pas davno naučio da se nužda ne obavlja u stanu, dolazak novog člana obitelji potaknuo ga je da mu pošalje poruku. Kako ste naveli da se pas povukao, Vaša metoda ignoriranja očito je najbolji put. Ako ste u mogućnosti, posvetite mu više vremena i povedite ga s bebom u šetnju, odnosno uključite ga u zajedničke aktivnosti. Većina pasa se s vremenom počne zaštitnički ponašati prema maloj djeci pa vjerujem da će i Vaša zajednica u konačnici skladno funkcionirati.

OZNAKE: