Povratak

Ljuskanje i promjene na nosu psa / Idiopatska nazodigitalna hiperkeratoza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam čokoladnog labaradora koji će za tri tjedna navršiti godinu dana. Njuškica mu se cijela ljušti i izgleda jako loše, a ne znamo zbog čega i kako da mu se oporavi. Veterinar nam je rekao da vjerojatno gubi pigmentaciju, ali to je tako već dva mjeseca pa me zanima mogu li mu kako pomoći, što da kupim,i ima li toga u pet shopu? U privitku šaljem sliku da vidite kako to izgleda. Unaprijed hvala, Iva

O: Idiopatska nazodigitalna hiperkeratoza je stanje pojačanog orožnjavanja, najčešće izražena na gornjoj površini nosa. Nepoznatog je uzroka te nastaje zbog pojačanog stvaranja keratina koji je zadebljao i postao tvrd. Nakupljeni keratin nadvisuje površinu nosa. Psi su dobrog općeg stanja i nemaju drugih znakova bolesti.

Ljuskanje kože na njuški može biti i jedan od simptoma nekih sistemskih oboljenja kao što su štenećak te autoimune bolesti (pemphigus, lupus), nekih oboljenja jetre, nedostatka cinka. U prije navedenim slučajevima, hiperkeratozu nosa prate i mnogi drugi klinički simptomi.

Diferencijalno dijagnostički mora se još isključiti i površinski nekrolitički dermatitis, nasljedna parakeratoza nosa te lišmanioza.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničkih znakova. Dermatohistopatološki nalaz je epidermalna hiperplazija sa markiranim orožnjalim područjima.

Terapija koja se provodi kod težih slučajeva je da zahvaćena područja treba vlažiti mokrim kompresama po 5-10 minuta i nakon toga nanijeti kremu ili mast za vlaženje i omekšavanje i to ponavljati svakodnevno dok se višak keratin ne odstrani. Kod  jako orožnjalog nosa, veterinar bi trebao odstraniti višak rožine prije vlaženja. Ako su se pojavile duboke rane potrebno je koristiti  kombinaciju antibiotika i kortikosteroida lokalno u obliku masti svakih 8-12 sati.

Iako je to neizlječivo stanje, prognoza je povoljna jer se zapravao radi o problemu estetske prirode i tretira se simptomatski.

Ako nisu prisutni  drugi simptomi narušenog zdravlja, moguće je da se radi o  problemu kao što je npr. alergija i osjetljivost na plastiku kod životinja koje se hrane iz plastičnih posuda. U tom slučaju, upotreba posuda od nehrđajućeg čelika trebala bi ukloniti problem.

Moglo bi pomoći mazanje ribljom masti i cinkovom masti te kantarionovim uljem. Ponekad se desi da ovaj problem nestane kako se je i pojavio.

 

Preporučujem posjet veterinaru kako bi točno utvrdio o čemu je riječ i proveo terapiju. U skladu s postavljenom dijagnozom, Vaš veterinar će biti u mogućnosti savjetovati Vas oko izbora najprikladnijeg sredstva za poboljšavanje kvalitete kože i dlake.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr