Povratak

Loptasta izraslina na mliječnoj žlijezdi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Sinoć sam na trbuhu maltezerice stare 7 godina kraj bradavice (skoro spojeno) primjetila malu loptastu izraslinu koja na dodir nije bolna. Oblikom je okruglasta obla i malo tvrda. Čini se kao da je ispunjena isto bijelo. Molim Vas savjet i mišljenje ako vidite prema fotografiji priloženoj. Zahvaljujem, Dijana

O: Mliječna žlijezda je organ najčešće zahvaćen patološkim promjenama. Dob u kojoj se najčešće javljaju tumori mliječne žlijezde je od 6-12 godine starosti. Najveću ulogu u razvoju tumora mliječne žlijezde imaju spolni hormoni. Patohisotloškom pretragom tkiva razvrstavaju se na benigne li maligne tumore. Statistički, tumori mliječne žlijezde prilično su česti kod  nesteriliziranih kuja starijih od šest, sedam godina. Promjene se prvo mogu primijetiti kao male kvržice u području mliječne žlijezde, odnosno sisa ili latinski mamarnog kompleksa.

Preporučujem pregled kod veterinara kako bi se ustanovilo stvarno stanje i eliminirale druge tvorbe  te preporuči daljnje postupanje. Također je potrebno praćenje stanje tvorbi – povećava li se ili miruje.