Povratak

Loše stanje psa nakon primjene Sedalin gela prilikom cijepljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Jutros mi je cijepljen pas (njemački ovčar), veterinar je bio u strahu zbog lajanja psa na njega, što je i normalno jer ga pas ne poznaje, i odlučio mu je dati 3 doze gela za smirenje. Sada je 20:20h, a pas je cijepljen u 10 ujutro, stanje mu je loše, jedva hoda, oči su mu crvene i stalno "kašlje", non stop leži i spava. Hoće li ovo naštetiti zdravlju mog psa? I kad će to prestati djelovati na njega? Ivana

O: Iako niste naveli koji preparat je veterinar dao Vašem psu, pretpostavljam da se radi o Sedalin gelu. Sedalin gel je namijenjen za peroralnu primjenu, a djelatna tvar u njemu je acepromazin. Indikacije za primjenu ovog preparata su: premedikacija anestezije, umirivanje (trankvilizacija) i sedacija. Učinak ovisi o primjenjenoj dozi. Primjenom malih doza postiže se trankvilizacija, odnosno umirivanje obrambenih reakcija životinje prilikom obavljanja pregleda, dijagnostičkih i terapijskih zahvata. Nakon p/o primjene Sedalin gela, acepromazin se djelomice resorbira, a trankvilizacijski učinak u malih životinja nastupi za 15-20 minuta. Daju li se preporučene doze, sedacija traje 6-12 sati.

Sedalin gel se ne smije primijeniti na psima lakšima od 17,5 kg, jedinkama nakon traume, u stanju šoka i hipovolemije, izrazito razdraženim psima i onima sklonim epileptiformnim napadajima te pacijentima za koje je utvrđeno da su preosjetljivi na ovaj proizvod ili njegove sastojke.

Nakon aplikacije Sedalin gela smanjuje se frekvencija disanja i ubrza rad srca. Krvni tlak se prolazno snižava i zakoči termoregulacija. Moguće su reverzibilne promjene u krvnoj slici, a kod brahiocefaličnih pasmina može doći do pojave srčane sinkope i nesvjestice.

Savjetujem Vam da se svakako obratite  veterinaru koji je cijepio Vašeg psa i koji može pregledati psa, utvrditi njegovo stanje i po potrebi odrediti terapiju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr