Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Pohvaljujem vas za sve odgovore koje sam pronašla na ovoj stranici. No, imam jedno pitanje. Imam maltezera koji je išao na šišanje prije dva dana. Tamo, umjesto da su ga ošišali na zimski frizuru, izbrijali su ga na cm dlake. On se sad stalno trese. Šta da ja radim? I koliko maltezerima mjesečno raste dlake? Njihovo opravdanje za takvo šišanje je da mu je negdje bila dlaka zapetljana toliko da ju nisu mogli raščešljati pa su ga tako ošišali. Unaprijed hvala.
Pozdrav! Doris

O: Rast dlake u pasa je konstantan i odvija se sezonski. 

Svaki ciklus se sastoji od 3 faze: anagen ili faza rasta (raste do 0,3 mm dnevno), catagen ili faza mirovanja kad se zaustavlja rast i traje prosječno oko 130 dana. U trećoj, telogen fazi dolazi do promjena u dlačnom folikulu i u konačnici dlaka ispada.

Psića svakako zaštitite toplim, podstavljenim kaputićem jer mu je uistinu hladno i mogao bi se razboljeti. U ponudi Pet centra je širok izbor kaputića, a pri odabiru ćemo Vam rado pomoći.

Što se tiče ovako kratkog šišanja, moguće je da je to bio jedini pravi pristup. Naime, ukoliko su grudice zapetljane dlake sasvim uz kožu raščešljavanje krzna je za psa vrlo bolno i neugodno. Tim više što se grudice najčešće stvaraju na dijelovima tijela koji su vrlo osjetljivi (npr. između nogu i grudnog koša, na vratu ili trbuhu). Pri raščešljavanju se koriste različiti sprejevi ili balzami koji djelomično mogu olakšati ovaj postupak, ali ponekad je ipak bolje psa poštediti dugotrajnog tretmana.

Dlaka maltezera je svilenkasta i lako se zapetlja te zahtijeva gotovo svakodnevno češljanje. Ukoliko se, ipak, počnu stvarati kuglice zapetljane dlake najbolje je psića još u ranoj fazi razvoja ovog problema odvesti na češljanje u salon za njegu pasa.

OZNAKE: