silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Da li je točno da maltezeri spadaju u bišone? Negdje na internetu sam to pročitala a vidjela sam da ih ponegdje nazivaju malteške pudle. Moj maltezer od 7 mjeseci počeo je tražiti isključivo našu hranu i neće granule. Hranila sam ga Royalovim granulama a sad mu u njih dodam malo kuhane piletine i tako ih nekako pojede. Jedan mi je poznanik rekao da mu na granule stavim  malo ribljeg ulja i da će ih sigurno pojesti ali se to nisam usudila probati. Molim za Vaše mišljenje. Saša

O:
Maltezer se smatra jednom od najstarijih pasmina na svijetu, a Charles Darwin ga smješta u razdoblje 6000 g.p.K.  Prva slika maltezera potječe još iz starog Egipta.Postoje razne teorije o nastanku pasmine maltezer : da je nastao od psa koji je vrlo sličan današnjem špicu te da je nastao križanjem pudla, španijela te tibetanske pasmine lhasa apso. Kinolozi dvoje i oko točnog porijekla maltezera, te se uz otok Maltu spominje i otok Mljet.  Vrlo vjerojatna pretpostavka jest da mu ime dolazi od semitske riječi malat što u prijevodu znači - luka.   Aristotel ih je opisao kao male pse mediteranskih lučkih gradova gdje su služili za lov na miševe i štakore.

Maltezeri su bili opisivani i za vrijeme Starog Rima kao psi za pratnju bogatih gospođa te su i kasnije kroz sva povijesna razdoblja uglavnom spominjani kao statusni simbol bogatih dama. Pasminu su prvi opisali Talijani te je stavili pod svoj patronat.


Važeći standard objavljen je 1989.godine, a maltezer se smatra jednom od najljepših pasmina  9.FCI grupe - Patuljasti psi i psi za pratnju, Sekcija 1 -Bišoni i srodne pasmine. Maltezer je malen psić: mužjaci visine 21 – 25 cm, ženke 20 – 23 cm, a težine 3-4 kg. Namijenjeni su za život u kući, ne opada im dlaka i nemaju miris. Dlaka maltezera je potpuno bijela i strukturom vrlo nalik ljudskoj kosi. Ljudi koji su alergični na druge vrste dlaka mogu vrlo dobro podnijeti maltezerovu dlaku.
Maltezeri ne mijenjaju dlaku sezonski, već će im pokoja ispasti samo za vrijeme češljanja. Dlaka zahtijeva svakodnevno češljanje te redovito pranje sa preparatima namjenjenima za bijele i dugodlake pse. Nakon pranja šamponom treba nanijeti regenerator radi lakšeg raščešljavanja.
Što se tiče prehrane, iz iskustva mogu reći da svi psi više vole kuhanu hranu - meso i povrće uz dodatak riže ili tjestenine.

Ako imate mogućnosti, kuhajte, jer kuhana hrana nije jednolična kao dehidrirana hrana i ne treba ju previše žvakati. Dehidrirane ( suhe ) hrane sadrže veći postotak bjelančevina , jer je izuzeta voda, ali psi radije pojedu kuhano, jer im bolje miriše. Riblje ulje ima intenzivan miris koji se sviđa većini pasa pa radije pojedu suhu hranu prelivenu uljem. U trgovinama Pet centra možete pronaći i čisto lososovo ulje ili kombinaciju ribljeg ulja sa biljnim uljima.  Riblje ulje sadrži esencijalne masne kiseline (Omega 3 i 6 ) , koje su važne za metabolizam cijelog organizma. Važne su u fazi rasta za razvoj mozga , za dlačni pokrivač te za zdravo srce i krvne žile. Kod pasa koji su skloni alergijama, uvijek se kao potporna terapija preporuča riblje ulje. Osim toga, dehidriranu hranu možete preliti i jogurtom ili sličnim mliječnim prerađevinama sa probioticima. Uglavnom , riblje ulje je svakako preporučljivo dodati u prehranu Vašeg ljubimca.


OZNAKE: