Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ljubimac mi se češe i pojavljuju se krastice na tijelu. Ustanovili smo da ima alergiju i već je par puta primao inekcije. Zanimalo me je kako saznati na što je pas alergičan, ali mi je veterinar rekao da je to jako neizvjesno i da ga više ne možemo izliječiti nego samo zaliječiti. Zanima me mogu li psu davati med za alergiju, možda bi mu to pomoglo i smanjilo svrbež? Lana

O: Općenito o alergijama u pasa pisala sam ovdje.

Med, lako probavljiv i bogat vitaminima, ima dugu povijest medicinske uporabe.

Već u antičko doba prepoznata je njegova ljekovitost i koristio se u slučajevima prehlada, čireva i alergija.

Njegova korist u slučaju alergija osniva se na činjenici kako med sadrži vrlo malu količinu peludi te ga organizam može resorbirati bez negativne reakcije. S vremenom se razvija sve veća tolerancija organizma na pelud te može biti izložen većim količinama istog bez nepoželjnih reakcija (naročito u proljetnim i jesenskim mjesecima).

Med pomaže jedino kod sezonskih alergija na pelud nekih trava ili drveća, no ako je alergija druge prirode neće imati imati učinka. Također, treba napomenuti kako su rezultati vidljivi tek za nekoliko tjedana pa do dva mjeseca, a za terapiju treba odabrati onaj med koji je u potpunosti prirodan i po mogućnosti od biljaka kraja u kojem živite. Ovisno o veličini psa dostatna je količina od jedne do dvije čajne žličice meda dnevno, umiješane u hranu ili dane direktno u usta.

Postoje i mnogi drugi načini olakšavanja simptoma alergija. Sezonske alergije se vrlo dobro drže pod kontrolom kupkama za smirivanje kože i antihistaminicima, alergije na hranu posebnim medicinskim hranama. U težim slučajevima provodi se istovremeno terapija antihistaminicima, kortikosteroidima, medicinskim hranama, kupkama te redovitom prevencijom infestacije buhama. Svakako je ovo potonje izuzetno važno i kod ostalih slučajeva alergija.

OZNAKE: