Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam maltezericu staru 20 mjeseci. U posljednje vrijeme ima učestalu stolicu, četiri-pet puta dnevno. Primjetila sam da je stolica mekana, svjetle boje i nekako sluzava. Inače je kujica dobre volje, vesela. Od kako je bila štene imala je problema s odbijanjem hrane, svaku suhu hranu je povraćala pa je sada hranim na način da joj kuham piletinu i rižu i u to dodajem suhu hranu Royal canin, ili joj dajem suhu hranu s bioaktivom. Do prije nekoliko dana sve je bilo u redu, ali sad je stolica izuzetno često, iako ne primjetim da ima nekakve grčeve ili bolove u trbuhu. Inače je, po preporuci veterinara, hranim ujutro i navečer. Molim vas da mi date neki savjet.

Njen mi je veterinar rekao da je držim na postu nekoliko dana uz primjenu Prolife probiotika, što sam i učinila ali stanje je nepromjenjeno.
Unaprijed zahvaljujem, Dinka

O: Proljev i/ili mekana stolica je pojava gdje je abnormalno povećan broj defekacija, konzistencija i volumen fecesa, kao posljedica prevelike količine vode u sadržaju crijeva. Proljev je zapravo klinički simptom koji upućuje na bolesti probavnog trakta, ali se također može javiti i kao simptom bolesti kod drugih organskih sustava kao što su štitnjača, gušterača, jetra, bubrezi, nadbubrežna žlijezda.

Proljev može biti akutni (nastaje naglo i kratko traje) te kronični (traje dugo, a može se javljati i povremeno u vremenskim intervalima). Proljev može nastati u tankom crijevu ili debelom crijevu. Javlja se zbog promjena u apsorpciji tekućina i sekrecije uzduž stijenke crijeva. Kretnje tekućina, hranidbenih tvari i kemikalija duž stijenke crijeva može biti pasivno (osmoza) i aktivno kemijskim putevima, u koje su upleteni vitamini, bakterije i energija. 

Navodi se mnogo uzroka koji dovode do proljeva. Vrlo često posljedica je invazije crijevnim prazitima, oblićima ili trakavicama. Paraziti uzrokuju proljev, ali i druge gastrointestinalne probleme. Zatim, infekcija. Ako su zahvaćeni gornji dijelovi crijeva infekcija može biti uzrokovana nizom patogenih mikroorganizama - bakterija (neke su i zoonoze - Salmonella i Campylobacter) ili virusa (poput parvovirusa), a povremeno infekcija može biti uzrokovana i kvasnicama, te parazitom Giardia.

U većini ovih slučajeva, stolica je smeđe boje i tekuća. U nekim slučajevima javlja se povišena tjelesna temperatura, te povraćanje.

Infekcije donjeg dijela crijeva (kolitis) manifestiraju se na drukčiji način. Proljev je više sluzav, kojeg redovito prati nagla potreba za defekacijom, a ponekad je u stolici prisutna svježa krv. U najtežim slučajevima kolitisa javlja se i crveno-smeđi proljev, povraćanje, dehidracija i u konačnici kolaps. Kolitis može biti uzrokovan parazitima, bakterijama, alergijama, greškama u prehrani, promjenom crijevne mikropopulacije, stresom. Uzrok proljeva može biti i hranjenje smećem, prejedanje, nepodnošenje hrane, nepravilna prehrana (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice i sl.), upala sluznice želuca (gastritis), paraziti, strana tijela, upala sluznice crijeva, strano tijelo u crijevima, zapletaj crijeva, začep, stres.

Ovakav poremećaj liječi se posebnom prehranom, po potrebi antibioticima i/ili kortikosteroidima te dodacima prehrani za stabilizaciju probavnog sustava. Prehrana obuhvaća hranjenje kuhanom piletinom i rižom (neophodno je kod ovakve prehrane dodavati vitaminsko-mineralne dodatke prehrani) ili gotovim medicinskim hranama kod probavnih problema u pasa (Royal Canin Intestinal, Eukanuba Intestinal, Hills i/d ili w/d) te hipoalergijske hrane (Royal Canin Hypoallergenic, Sensitivity Control, Hills z/d, d/d). Navedene su visokoprobavljive hrane kojima je cilj osigurati uspostavljanje gastrointestinalne funkcije. Kujici je medicinsku hranu potrebno davati u pet do šest obroka dnevno.

Kako Prolife pasta nije polučila očekivanim rezultatom, možete se odlučiti za neki od slijedećih dodataka prehrani: Agrifa Floryboost pasta, CEVA Diarsanyl pasta, CARDON Enterocaps.

S obzirom da postoje brojni uzroci zašto pas može dobit proljev ili ima mekanu stolicu, neki uzroci su opasniji po zdravlje neki pak blaži. Vašoj kujici možete još kroz dva do tri dana ponuditi neki od navedenih dodataka prehrani ili medicinsku hranu, no ako se stanje ne popravi svakako bi trebalo napraviti kompletnije pretrage kod veterinara (kompletna krvna slika, biokemija krvi, koprološka pretraga, RTG abdomena) kako bi se došlo do što točnije dijagnoze i na vrijeme poduzela odgovarajuća terapija.

OZNAKE: