natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam muškog psa, zlatnog retrivera, starog 7 godina. u zadnja 3 tjedna počeo se ponašati homoseksualno. Uporno,  svaki dan bježi kod drugog muškog psa, bernandinca starog 12 god, i dopušta mu i namješta mu se kako bi ovaj "skakao" na njega. Nisam sigurna je li to ikad išlo sve do kraja, da drugi pas baš penetrira, ali moj svaki puta nakon toga liže anus . Do sad je sve bilo normalno, imao je kuju s kojom je bio, ali je ona sad sterilizirana, tako da više ne dolazi kod njega. Pitala sam svog veterinara za savjet, ali on mi je odgovorio da držim psa zatvorenog, da mi ne zna što drugo reći... Ne znam što nije u redu s mojim psom da odjednom, tako reći preko noći, počinje bježati od kuće, tom drugom psu..  Nadam se da postoji kakav način na koji to mogu spriječiti jer, prvenstveno, bernandinac teži barem 70 kg (po riječima njegovog vlasnika i do 80 kg!),  stvarno je velik i debeo! Skačući na mog psa, bojim se da bi mu i noge mogao polomiti jer je očito da ga jedva drži. Nadam se da mi možete dati kakav savjet jer ni ukidanje slobode ne pomaže, a i iskreno, to mi je zadnja opcija.

Hvala, Anja

O: Dokazani su i dokumentirani podaci o homoseksualnom ponašanju u pasa, no s aspekta stručnjaka i znanstvenika tu se ustvari ne radi o homoseksualnosti u smislu u kojem je shvaćamo mi ljudi. Naime, u pasa se može javiti takvo ponašanje u raznim okolnostima i situacijama.

Psi mogu zaskakivati jedan drugoga zbog dokazivanja dominacije, što u nekim slučajevima može dovesti i do penetracije nakon čega psi ostanu "priljepljeni" neko vrijeme. Kada je kuja u tjeranju ponekad se zna dogoditi da grupica frustriranih (manje dominantnih) mužjaka počnu naskakivati jedan drugoga.

Moguće je upravo to da je Vaš ljubimac frustriran jer mu više ne dolazi ženka koja je sada sterilizirana i vjerujem da bi prije izabrao ženku koja se tjera nego muškog psa. Dakle, vjerojatno se Vaš pas potčinjava susjedovom jer su u bliskom kontaktu i zato jer vjerovatno dijele dio teritorija. Svakako ovdje je u pitanju i težina drugog psa koja stvarno može naškoditi Vašem ljubimcu ukoliko bi se ovakvo ponašanje nastavilo.

Predlažem da pokušate psa tokom dana što više istrčati i izmoriti, navečer zaokupiti nečim pa možda neće pokušavati bijeg. Također bi bilo dobro psu osigurati kuju za parenje, ako je to, naravno, moguće.

Kao zadnja opcija Vam preostaje kastracija  pri čemu će neko vrijeme nakon uklanjanja testisa pas izgubiti spolnu želju. Međutim, podaci govore da je kastracija  u tom smislu djelotvorna u 60% slučajeva, no bez obzira na taj postotak pas će se svakako smiriti kada popusti djelovanje hormona.

OZNAKE: