Povratak

Mikročipiranje i cijepljenje protiv bjesnoće | Putovnica za kućne ljubimce

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Molio bih vas za pomoć. Imam psa, star 3 mjeseca, američki staford. Dobio sam ga na poklon, prijavio sam ga kod veterinara, već dva puta do sada je cijepljena. Sada me zanima kako da dobijem putovnicu jer majka mog psa nema čip, nije registrirana, a ja bih svog psa volio čipirati i napraviti putovnicu. Može pomoć, kako to sve da sredim. Hvala unaprijed. Adil

O: Prema Pravilniku o označavanju pasa (NN 72/10) Zakonodavac je propisao da svi psi u Republici Hrvatskoj moraju biti označeni mikročipom. Psi po štenjenju najkasnije u roku od 90 dana moraju biti označeni mikročipom.

Cijepljenje pasa, vođenje upisnika pasa te izdavanje propisane dokumentacije provode veterinari u veterinarskim organizacijama i praksama koje su dobile ovlasti od strane Uprave za veterinarstvo za cijepljenje pasa protiv bjesnoće.

Svi psi koji su označen mikročipom i cijepljeni protiv bjesnoće upisuju se u Središnji upisnik pasa koji je sastavni dio Središnjeg veterinarskog informacijskog sustava te je vlasništvo Uprave za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Mikročip se aplicira parenteralno s lijeve strane vrata u njegovom središnjem dijelu i u aseptičkim uvjetima. Za aplikaciju se koristi aplikator namijenjen za jednokratnu upotrebu, a cijeli postupak traje nekoliko sekundi. Tako apliciran čip je trajan te prati ljubimca od trenutka označavanja pa sve do uginuća. Mikročipiranje provodi ovlašteni veterinar. Svakom čipu je dodijeljen jedinstveni 15 znamenkasti broj koji se može očitati putem posebnih skenera. Sustav označavanja koji se koristi u Republici Hrvatskoj osigurava jedinstvenost i neponovljivost mikročipa kao i samog broja dodijeljenog mikročipu.

Mikročipiranje i cijepljenje provode ovlašteni veterinari uz izdavanje knjižice "Putovnica za kućne ljubimce" u kojoj je upisan mikročip i cjepljenja  uz potpis i žig veterinara. Ako pas treba ići izvan granice države u kojoj boravi potrebno je da posjeduje veterinarski certifikat kojom se potvrđuje da je ljubimac zdrav i da ne pokazuje sumnju na zarazne bolesti.

Sve navedeno može u ovlaštenoj veterinarskoj ambulanti  izdati ovlašteni veterinar neovisno od kuda je životinja. Vaš pas starosti 3 mj. se trebao cijepiti protiv šteneći zaraza u 2 navrati što je prema mojoj pretpostavci i učinjeno. U idućem cijepljenju, prema dogovoru s Vašim veterinarom, će primiti cjepivo bjesnoće i pritom mora biti čipiran. Sve navedeno Vaš veterinar upisuje u knjižicu "Putovnica za kućne ljubimce".

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr