Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete mi reći ima li kakve opasnosti (kasnije) i koje, kad se pas čipira, to je ipak strano tijelo u organizmu? Što se može desiti? Molim vas za odgovor. Eli

O: Mikročip je malena kapsula ovalnog oblika, veličine zrna riže, koja se bez opasnosti može usaditi u tijelo životinje, osiguravajući trajnu i nedvosmislenu metodu identifikacije.

U njemu se nalazi jedinstveni identifikacijski broj, te je izrađen od stabilnog, čvrstog materijala kako ga organizam ne bi odbacio.

Čip je smješten u sićušnoj staklenoj cjevčici čiji je kemijski sastav neškodljiv za živo tkivo. Ima posebnu zaštitnu prevlaku koja onemogućuje njegovo putovanje. Pošto je mikročip izrađen od stabilnog i čvrstog materijala, njegova je trajnost duža od životnog vijeka životinje. Aplikacija mikročipa je jednokratna, mikročip je trajan i prati psa od označavanja do kraja života.

Dakle, mikročip je doista strano tijelo koje se usađuje u organizam, ali izrađen je od neškodljivih materijala, odnosno materijala koji ne izazivaju nikakve po organizam štetne reakcije.

Za umetanje čipa na za to određeno mjesto (lijeva strana vrata) koristi se posebni sterilni aplikator, a sam postupak nalikuje cijepljenju. Na taj način veterinari, osoblje u prihvatilištima i ljudi zaduženi za kontrolu napuštenih životinja točno znaju gdje mogu očitati podatke kad pronađu takvu životinju.

Oštećeni, odnosno nevažeći mikročip mora biti nadomješten novim, pri čemu se stari broj mikročipa briše iz upisnika pasa i upisuje se novi broj.

Prema Pravilniku o označavanju pasa (NN 162/03, 114/04, 26/05), psi oštenjeni u razdoblju od 1. listopada 2004. godine moraju biti označeni mikročipom, čiji broj mora biti uveden u evidenciju ovlaštene veterinarske organizacije, odnosno veterinarske ambulante privatne prakse, ovlaštene za cijepljenje pasa protiv bjesnoće. Ovlaštene veterinarske organizacije moraju posjedovati i uređaj - čitač za očitavanje identifikacijskog broja s mikročipa.

OZNAKE: