Povratak

Mikročip i promjena vlasnika psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa kojeg ću uskoro udomiti pa me zanima kako to ide u vezi čipa. Trebam li dovesti psa i promijeniti drugi čip ili nešto drugo mogu napraviti? Ivona

O: Mikročip je sredstvo za trajno  označavanje životinja, a izgleda kao  malena kapsula ovalnog oblika veličine zrna riže. U njemu se nalazi jedinstveni identifikacijski broj, a izrađen je od stabilnog, čvrstog materijala kako ga organizam ne bi odbacio.  

Aplikacija mikročipa je jednokratna, mikročip je trajan i prati psa od označavanja do kraja života. Očitavanje identifikacijskog broja s mikročipa obavlja se pomoću odgovarajućeg čitača kojeg moraju posjedovati sve ovlaštene veterinarske organizacije i privatna praksa.  Svakom čipu je dodijeljen jedinstveni 15 znamenkasti broj. Sustav označavanja koji se koristi u Republici Hrvatskoj osigurava jedinstvenost i neponovljivost mikročipa kao i samog broja dodijeljenog mikročipu.

Prema Pravilniku o označavanju pasa (NN 72/10) Zakonodavac je propisao da su svi psi u Republici Hrvatskoj morali biti označeni mikročipom najkasnije do 13. lipnja 2011. godine, a štenci moraju biti čipirani najkasnije 90 dana po štenjenju. Svi psi koji su označeni mikročipom i cijepljeni protiv bjesnoće upisuju se u Središnji upisnik pasa koji je sastavni dio Središnjeg veterinarskog informacijskog sustava te je vlasništvo Uprave za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Identifikacijski broj unesen u zaštićenu bazu podataka otkriva podatke o vlasniku (adresa, broj telefona, OIB i sl.), o provedenim cijepljenjima te još neke informacije poput onih da li je pas kastriran.

U slučaju promjene vlasnika mijenjaju se podaci u bazi i ostaju podaci o prethodnim skrbnicima, zbog čega je važno da se veterinari obavijeste o svakoj promjeni podataka. Dakle, da zaključim, čip kojeg pas ima se ne mijenja, nego mu ostaje trajno, a za promjenu podataka o vlasniku  u upisniku, obratite se u veterinarsku stanicu ili ambulantu gdje će kolege učiniti ono što je potrebno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr