Povratak

Mikročipiranje i kretanje psa unutar zemalja članica EU

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me kako funkcionira mikročipiranje pasa u drzavama EU. Svog psa namjeravam dobiti u 5. mjesecu ove godine iz Nizozemske. Ukoliko znate, molila bih da mi kažete da li postoji zakon koji u Nizozemskoj obavezuje mikročipiranje psa odmah nakon sto se pas rodi, kao naprimjer u Hrvatskoj, ili sam to obavezna učiniti kada pas dođe u Hrvatsku. Unaprijed hvala, Tonka

O: Među svim članicama Europske Unije, od sredine 2004. godine, vrijede odredbe o kretanju kućnih ljubimca. Prema tim odredbama, kretanje pasa, mačaka i lasica, se provodi na takav način da ljubimci moraju biti identificirani.

U Nizozemskoj, najčešći način identifikacije životinja je pomoću mikročipa (elektroničkog transpondera), koji se postavlja na predodređeno mjesto pod kožom. Mikročip postavlja ovlašteni veterinar.

Također, ovlašteni veterinar mora životinje cijepiti protiv bjesnoće te isto evidentirati u EU putovnici ljubimca. Smatra se da je ljubimac spreman za putovanja po isteku 21. dana po završenom vakcinacijskom protokolu.

Prilikom kretanja ljubimaca između zemalja članica EU, potrebno je da iste prati EU putovnica. EU putovnica predstavlja putnu ispravu ljubimca u kojoj su pohranjeni svi podaci, kao što su  identifikacijska oznaka životinje, podaci o vlasniku, te potvrda o datumu i vrsti cjepiva protiv bjesnoće. Također, u EU putovnici za kućne ljubimce nadležno tijelo zemlje od kuda ljubimac dolazi potvrđuje da je životinja zdrava i da ne pokazuje sumnju na zarazne bolesti koje su obvezne prijavljivanju te da ne potječe iz područja u kojima vladaju zarazne bolesti koje se tom vrstom životinja mogu prenositi.

U Nizozemskoj, EU putovnicu izdaje Kraljevsko Nizozemsko veterinarsko udruženje te njihovi područni uredi. Takve putovnice su priznate od strane nizozemskog Ministarstva poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane.

Više o putovanju u zemlje EU možete saznati i u odgovoru kolegice Tanje Krulc, dr. vet. med. ovdje.

Također, savjetujem Vam da provjerite informacije i na adresi Ambasade Kraljevine Nizozemske, Medveščak 56, Zagreb, tel. 01/4642 200.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr