franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam malog shi tzua, starog 4 mjeseca. Oprali smo je prije tjedan dana. Prehladila se, kašlje, kiše i dobila je tablete Synulox. Pije ih već 4 dana i do sada nije bila neugodnog mirisa, ali od jučer je počela neugodno mirisati. Ima li to ikakve veze s tim tabletama? Hvala. Anđela

O: Više je uzroka koji mogu dovesti do pojave neugodnog mirisa psa. Prije svega neugodan miris može biti kratkotrajan i prolazan, ali i dugotrajan i tada traži posebnu pozornost. Psi imaju miris koji im je svojstven, ali koji ne opisujemo kao neugodan. On se ponekad može više osjetiti, ali i dalje ostaje u okvirima normalnog.

Neugodan miris može potjecati s ograničenih dijelova tijela ili može dolaziti ravnomjerno sa cijelog tijela. Razlozi za njegovu pojavu su različiti: alergije, kožne bolesti, seboreja, bolesti uha te nepravilno održavanje higijene, uključujući i prečesto kupanje. Uz neugodan miris pas se može i češati ili lizati na pojedinim mjestima. Pas i nakon obroka može imati izrazitiji miris pojedinih sastojaka hrane, koji se izlučuju preko kože.

Također, miris psa može biti intenzivniji uslijed poremetnji u lučenju žlijezda lojnica, ali i kao posljedica drugih kožnih ili organskih bolesti (dijabetes, bubrezi).

Često kupanje psa šamponom može dovesti do odmašćivanja zaštitnog sloja kožei dlake. Do toga može doći i veoma brzo ako se koristi neadekvatan šampon, npr. za ljude. U takvim slučajevima koža gubi elasticitet i slabi joj prirodna obrambena funkcija. Nerijetko u takvim okolnostima dolazi i do pojačanog lučenja lojnih žlijezda što ustvari dovodi do neugodnog mirisa.

Često problemi sa analnim vrećicama rezultiraju neugodnim mirisom.

U velikoj većini slučajeva lijekovi koji se daju parenteralno ne utječu na miris psa, pa tako i Synulox, koji je jedan od češćih antibiotika širokog spektra u veterinarskoj praksi.

OZNAKE: