Povratak

Mjehurić na trbuhu štenca / Pupčana (umbilikalna) hernija (kila)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam štene bernardinca, staro 2 i pol mjeseca. Ima nekakav mjehurčić, kesicu, kako već da nazovem, kao da je voda unutra... Nalazi se blizu spolovila, na stomaku, pa me zanima o čemu bi se moglo raditi? Givanildo

O: Prema opisanom, a i prema dobi ljubimca, moguće je da se radi o herniji (kila).

Jedna od češćih hernija u štenaca jest pupčana (umbilikalna) hernija. Pupčanu herniju kod štenadi prepoznajemo kao malenu oteklinu na središnjem dijelu trbuha - na mjestu gdje se nalazi pupak. Na dodir je obično mekana, bezbolna, a ponekad i reponibilna -  nestane dodirom, tj. sadržaj kile se pritiskom može povući u trbušnu šupljinu. Smatra se da je njen nastanak u direktnoj vezi s embrionalnim rastom i razvojem. Naime, ventralna stijenka trbuha se formira tijekom embrionalnog razvoja na način da se dijelovi buduće stijenke spajaju i formiraju otvor kroz koji prolazi pupčana vrpca. Nakon rođenja taj se otvor zatvara, a na njegovom mjestu ostaje pupčani ožiljak. Ako se taj otvor ne zatvori pravovremeno, razvija se pupčana kila.

Neka istraživanja su pokazala da u pojavi umbilikalne hernije postoje i određene pasminske predispozicije, odnosno genetska uvjetovanost. Tako, najčešće ih viđamo kod pasmina pekinezer i njihovih mješanaca, mopsa te kod pointera. Međutim, njihova pojava je moguća i kod svih drugih kako pasmina pasa tako i mješanaca i križanaca.

Pojavnost pupčane hernije se može dovesti i u vezu s previše skraćenom pupčanom vrpcom. Naime, pupčana vrpca bi se trebala skratiti tako da ostane barem 3 cm duga. Također, trebalo bi u prvih nekoliko dana prevenirati da kujica lizajući i grickajući ostatak pupčanog tračka štenaca dodatno ga ne skrati te tako stvori preduvjete za pojavu hernije.
 
Kada su hernije male one obično sadrže samo mast. Ponekad u njoj može biti i crijevo ili drugi trbušni organi. Organi skliznu u vreću koja formira herniju, a prsten kroz koji skliznu u herniju se može stisnuti. Ukoliko dođe do stiskanja organa, to se manifestira jakom boli i povraćanjem. U tom slučaju hernija je na dodir topla i bolna te je neophodan hitni kirurški zahvat.
 
Kod malih pupčanih hernija u kojima se nalazi samo mast, kirurško liječenje obično nije potrebno. No, ponekad se vlasnici takvih pasa ipak odluče odstraniti herniju iz čisto estetskih razloga kao i eventualne prevencije mogućih komplikacija. Malene hernije se s vremenom mogu smanjiti i kao takve često ne uzrokuju probleme. Ako je u herniji bilo koji trbušni organ, a najčešće je to crijevo, onda je operativni zahvat bolje obaviti što prije.
 
Stoga Vam savjetujem da se s ljubimcem uputite kod svojeg veterinara. Isti će pregledati ljubimca kao i točno utvrditi što je posrijedi s njim, odnosno kakav je to mjehurić koji i opisujete kod svojeg ljubimca. U skladu s postavljenom dijagnozom, Vaš veterinar će moći odgovarajuće postupiti kao i dalje Vas savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr