Povratak

Mladi Cane Corso ima mekanu i učestalu stolicu - dijetetske hrane za regulaciju probave, probiotici i hipoalergene hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa pasmine Cane Corso starog 10 mjeseci. Ima problema s probavom. Bio sam kod veterinara te sam mu priložio 3 primjerka stolice i vađena mu je krv i obavljen ultrazvuk. Gosp. Veterinar mi je rekao da je pas u redu, zdrav, ali mu je prepisao Linex kapsule koje koriste ljudi koje pomaže u uspostavljanju i održavanju uravnotežene i zdrave crijevne mikroflore. Trenutno jede Belcando, a prije je jeo Orijen, Acana, Happy dog, Taste of the wild i Hermann Barf. Od kad pije Linex i to 1 dnevno, nema neke značajnije promjene jer obavlja nuždu do 6 puta dnevno (ne baš svaki dan, mogli bismo reći od 3 do 6 puta dnevno u prosjeku). Stolica mu nije uvijek ista ni po boji, obliku –zna biti pašteta pa do vode-sluzi. Već vas je moj otac kontaktirao i odgovorili ste koji su mogući razlozi i uputio na tu temu da je pisala vaša kolegica te je naveo 3 hrane koje bi trebale pomoći psu. Koje korake bi trebao napraviti sljedeće, mislim trebalo bi hranu promijeniti, ali ja osobno ne znam koju i zašto. Ako je moguće ja bih volio popričati s vašim veterinarom oko problema mog psa. Imam i slike 'njegovih uradaka', molim vas da mi pomognete. S poštovanjem, Nikola

O: Uzrok pojave mekane stolice može biti različit. Tu kao razlog možemo navesti intoleranciju na hranu, kada organizam životinje ne prihvaća odnosno loše reagira na neki sastojak iz hrane, zatim unutarnje parazite, bolesti jetre ili  gušterače, itd. Mekana i učestala stolica također se javlja kada se u hrani nalazi veća količina balastnih tvari. Kada u sastavu hrane dominira meso, izmeta ima manje i tamne  je boje.

Za početak  bi bilo dobro da psu ponudite neku od veterinarskih dijetetskih hrana namijenjenih za regulaciju probave, npr. Royal Canin Gastrointestinal puppy,  Eukanuba Intestinal Puppy,  Hills i/d ili Purina Gastrointestinal. Navedene hrane dovode do stabilizacije probave kroz nekoliko dana. Ukoliko niti one ne daju  zadovoljavajući rezultat, prehranu treba usmjeriti na medicinske hipoalergenske hrane da bi se isključila intolerancija na hranu. Također, kao dodatak prehrani možete mu ponuditi i neki od probiotika poput Floryboost paste,  Florentero  paste ili tableta ili Probio praha (Canvit) koji pomažu kod narušene stabilnosti probavnog sustava odnosno obnavljaju prirodnu crijevnu mikrofloru. Ovi praparati djeluju kao Linex, ali su namijenjeni baš psima.

Nakon što se Vašem ljubimcu stabilizira stolica, možete odabrati  neku od superpremium hrana za štence velikih pasmina. Pri prelasku na drugu hranu treba  voditi računa da novu hranu postepeno miješate sa hranom koju je do tada jeo, kroz period od 7-10 dana. Jedna od hrana koju mogu preporučiti je Brit Care Junior Large Breed Lamb & Rice. To je kompletna  hrana s hipoalergenom formulom s janjetinom i rižom za mlade pse (od 3 mjeseca do 2 godine) velikih pasmina. Ovo je monoproteinska hrana, što znači da sadrži isključivo jednu vrstu mesa (janjetinu), a u svom sastavu nema soje, kukuruza ni pšenice.

Nažalost, kod problema koje ima Vaš  ljubimac nije moguće predvidjeti na koju će hranu njegova probava najbolje odgovoriti. Zbog toga Vam savjetujem da se oko odabira hrane, pogotovo medicinskih dijeta, ponovo posavjetujeta s veterinarom koji je pregledao psa. Pomoć možete zatražiti i na Klinici za unutarnje bolesti, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr