Povratak

Mladi doberman u sustavu treninga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam psa dobermana starog godinu dana i htio bih početi s jačanjem njegovoh mišića... Hrana koju dobiva je kuhana riža, džigerica, juneći but, i koristim Joseru, već sam počeo davati za odrasle..... i vitamine u tabletama dajem... Idem s njime u duge šetnje i uveo sam tri puta tjedno bicikl i po 5 km brzo hodanje i onda 2 km brzo trčanje i onda smanjim tempo da trči u galopu. Sve što mene zanima na koji nacin ojačati mu zadnje noge i kako? Hvala vam na odogovoru...! Adriano

O: Mišići se općenito jačaju kroz trening i vježbu. Međutim, da bi to bilo moguće, nužno je realizirati određene  preduvjete. Jedan od najvažnijih je hranidba. Ukoliko hrana nije dovoljno kvalitetna i adekvatna, s obzirom na to da je pas u treningu, on neće izraziti sav svoj potencijal. U tom smislu je najpouzdanije psa hraniti gotovom hranom superpremium kvalitete koja je namijenjena aktivnim psima, npr. Brit Care Endurance. Takva hrana mora imati visok sadržaj energije i proteina. Možete i kombinirati gotovu hranu sa kuhanom, međutim to je manje pouzdano i lako možete "promašiti" u recepturi.

Osim toga, dobro je dodavati i neki od multivitaminskih preparata ili neki od preparata koji sadrže aminokiseline. Na našem tržištu, koliko je meni poznato, nema posebnih suplemenata za pse koji su u sustavu treninga ili vježbi.

Redovito vježbanje je svakako preduvjet za jačanje mišića. Korisno je raditi različite vrste vježbi kako bi bile uključene različite grupe mišića. Također, osim vježbi psu je nužno osigurati i odmor.

Pri tome, nikad ne treba zaboraviti da je zdravlje psa uvijek na prvom mjestu. Stoga, kada je pas u sustavu treninga, češće treba barem konzultirati veterinara.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr