dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam ženku Američkog staforda staru 1god i 5 mjeseci. U ponedjeljak ujutro se počela ponašati čudno, nije htjela izaći iz kućice i otpratit me na posao a to inače radi. Kad sam se vratio primijetio sam da je povraćala i da jako teško stoji na zadnjim nogama. Zatim sam ju našao na sred dvorišta kako se bespomično pokušava diči na noge (kao da je paraliziran, noge su joj otkazale) odmah sam ju odvezao k veterinaru. On mi je rekao da sumnja na trovanje, dao joj ne nekoliko injekcija i rekao da da dođem drugi dan. Sljedeći dan sam ju  dovezao i opet ista terapija. Odbija jest samo pije vodu i uspijevam joj dati malo juhe ali na žlicu. U stolici ima krvi i prvi dan je pišala krv. Prošlo je tri dana,ali nema nekih vidljivih rezultata uopće se ne može dići, prednje noge su joj jako slabe ali na zadnje su ukočene i ne reagiraju. Mi ne držimo stoku i ne trujemo nikakve glodavce jer ih nema možda tu i tamo koji miš tako da mi nije jasno gdje se mogla otrovat. Molio bih vas da mi date nekakvu preporuku ili savjet u vezi svega. Ivan

O:
Uzroci trovanja mogu biti različiti. Tako, najčešće se domaći ljubimci otruju otrovom za štakore, limacidima (pužomor) ili sa solju (iako je ova vrsta trovanja češća kod velikih životinja).

Otrovi za štakore su antagonisti vitamina K i djeluju kao antikoagulansi (sprječavaju zgrušavanje krvi inhibirajući sintezu određenih faktora zgrušavanja u jetri).
Teško je općenito definirati koje je vrijeme potrebno da bi se manifestirala klinička slika otrovanja, budući da to ovisi o stanju organizma, količini i vrsti unesenog otrova... Generalizirano gledano, za očekivati je da se u slučajevima ovih oblika otrovanja prvi simptomi počnu pojavljivati kroz 3 - 14 dana. Otrovana životinja je apatična, ubrzano diše, odbija hranu, pije puno vode, sluznice su blijede, a u kasnijoj fazi javlja se krvarenje iz prirodnih otvora, povraćanje krvi... Limacidi su insekticidi koji se koriste u poljoprivredi, za suzbijanje puževa. Ponekad se dešava da životinja slučajno pojede ''pužomor'', što se manifestira slinjenjem, povraćanjem, nekoordiniranim kretnjama, tremorima mišića, preosjetljivošću kože, a završava grčevima mišića i na kraju uginućem.
Trovanje solju manifestira se neurološkim simptomima, grčevima i dehidracijom.

Trovanja se dijagnosticiraju na temelju anamneze (podataka uzetih od vlasnika, kako bi se saznalo moguće vrijeme otrovanja i s kojim je otrovom životinja najvjerojatnije došla u dodir), kliničkih znakova i / ili postmortalno (nakon uginuća), na temelju razudbenog nalaza. Samo liječenje se provodi specifičnim antidotom kao i potpornom terapijom (nadoknada tekućine, vitaminizacija,...). Uzroke ukočenosti ekstremiteta je moguće tražiti i u mnogobrojnoj drugoj etiologiji. Tako, ukočenost ekstremiteta se može javiti kod stanja hipokalcemije (niža razina kalcija), tetenije, mišićne distrofije, progresivne degeneracije mišićnog tkiva, a također i kod upaljenih i natečenih zglobova, problema vezanih uz kralješničku moždinu, živčane inervacije, kao i svih drugih organa i organskih sustava koji direktno ili indirektno imaju utjecaj na ovu anatomsku regiju. Iz tog razloga, kao i iz razloga što je Vaš veterinar i pregledao ljubimca, moram se prikloniti njegovoj dijagnozi. Naravno, možete se obratiti i drugom veterinaru po mišljenje, u čijem slučaju bi bilo potrebno ponovno pregledati ljubimca te provesti sve potrebite dopunske pretrage da se postavi dijagnoza.

Korisne informacije o ovoj tematici možete saznati i u prijašnjim odgovorima kolegica na sljedećim stranicama: Posljedice visokih temperatura za opće stanje psa / Trovanje hranom barbituratima simptomi i liječenje, Terapija kod trovanja

OZNAKE: