Povratak

Mogući uzroci neobičnih promjena na koži psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jedno pitanje za vas jer nikako ne mogu sam da ustanovim u čemu je problem s mojim psom. Imam ženku maltezera staru 7 godina i već nekoliko mjeseci primjetim da ima na kozi u dlaci kao male, ne znam kako da opišem, nisu krastice nego smeđe nakupine nečega, ali su hrapave a oko toga ima dosta kao peruti od smeđe do bež boje su. Jako ih je teško skinuti s dlake jer su sitne ali ih ima puno. Ima ih na mnogo mjesta, posebno na leđima, ali i na jednom mjestu ispod na stomaku. I to mjesto stalno češe. Pokušava povremeno i na leđima češati, ali ne tako često. Pojavili su se i neki krugovi rozkaste boje. Normalno jede i ponaša se. Spava i stvarno ne primjetim nikakve promjene na njoj ali se često češe. Također zna i šape s donje strane jako dugo lizati i češati. Dajem joj Royal Canin Dermacomfort hranu. Vidim da joj zna često zadavati ovo nervozu pa bih volio sto prije da joj pomognem. Išli smo veterinaru i dao nam je tablete ali popila ih je i ništa nije bolje, jedino sto se manje crvene krugovi ali se i dalje češka. Molim vas ako možete da mi pomognete. Šaljem vam i sliku. Čekam vas odgovor, hvala! Eric

O: Na temelju slike i bez mogućnosti detaljnijeg pregleda, nažalost ne mogu Vam točno reći šta bi bio uzrok pojave ovakvih promjena na koži Vašeg ljubimca. Uzroci mogu biti različiti kao npr. alergijska reakcija na hranu, poslastice, konzerviranu hranu (intolerancija), paraziti (grinje), alergijska reakcija na ubod buhe (dermatitis), alergijska reakcija na vanjske podražaje (trave, pelud...), gljivice.

Više o temi alegija pisao je kolega, pod naslovom Alergija.

Savjetujem Vam da s Vašim ljubimcem posjetite Vašeg veterinara kako bi mogao napraviti detaljan klinički pregled i dermatološki pregled te postaviti točna dijagnoza i ciljana terapija.

Možete potražiti i drugo mišljenje na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu na Klinici za Unutarnje bolesti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr