Povratak

Mokraćni kamenci i postavljanje dijagnoze | Struviti i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam malu šnaucerku staru 10 godina, prije 2 mjeseca joj je izvađen kamen iz mjehura 1,8 cm struvit. Trenutno jede Farmina Struvite, juče smo joj proveravali urin i nema struvita, ali ima oksilata i mokraća joj je kisela i gusta. Molim Vas za preporuku u vezi dalje ishrane. Hvala, Jelena

O: Postoji više vrsta urolita, a razlikuju se po kemijskom sastavu. Najčešći su struviti (magnezij-amonij fosfati) i oksalati (kalcij fosfat), a rijeđi cistinski i uratni uroliti.

Mokraćni kamenci su građeni od 2% organske tvari  i 98% mineralnih tvari. Najčešći uzrok urolitijaze su učestale bakterijske infekcije koje ne moraju uvijek biti klinički manifestirane, nedostatak A vitamina, pretilost i genetska predispozicija.  Ponekad je kod iste životinje moguće pronaći kamence različitog kemijskog sastava odnosno različite vrste. Utvrđeno je da  su određene pasmine genetski sklone pojavi ove bolesti. Među njima su patuljasti šnauceri, ali i jazavčari, pudle, bigl, velški korgi, engleski koker španijel, dalmatineri, itd. Isto tako, nešto je veća sklonost pojavi urolita kod ženki (oko 70%).

Smatra se da se kod jazavčara i šnaucera češće javljaju struviti. Za postavljanje dijagnoze potrebno je napraviti kompletne krvne pretrage (diferencijalna krvna slika i biokemijska pretraga krvi), analizu urina mokraće (ph i sediment) te RTG i ultrazvuk abdomena za konačnu potvrdu prisutnosti kamenaca.

Struvitni kamenci mogu se eliminirati i kasnije spriječiti njihov nastanak primjenom adekvatne medicinske hrane. Takva hrana mora sadržavati nižu razinu proteina, fosfora i magnezija. Struviti nastaju u alkalnoj mokraći pa je funkcija hrane da zakiseli urin da bi se struviti otopili. Osim toga prisutnost NaCl-a potiče psa da pije više vode pa se  češćim uriniranjem kristali izbacuju iz mokraćnog mjehura. Struviti se najčešće mogu naći u obliku pijeska u mjehuru, no mogu formirati i u obliku većih ili manjih kamenaca koje je potrebno kirurški ukloniti. Kalcij - oksalati se za razliku od struvita  ne mogu otopiti adekvatnom medicinskom hranom, nego je potrebno kirurško odstranjivanje.  Nakon uklanjanja kalcij oksalata, psa je potrebno hraniti hranom koja sadrži manju količinu oksalata, kalcija i proteina te mijenja ph mokraće prema lužnatom.  To je Hill`s u/d hrana  koja dolazi u obliku dehidrata i mokre hrane odnosno konzervi.  

Ukoliko se radi o struvitnim kamencima indicirana je medicinske hrane koja zakiseljavaju urin i otapaju manje struvitne kamence. To su Royal Canin Urinary s/o i Brit Struvite kao i Hill's c/d u dehidriranom i konzerviranom obliku, Hill's s/d hrana u konzerviranom obliku i Purina PVD Urinary u obliku dehidrata. Hill`s c/d u dehidriranom i konzerviranom obliku može se koristiti kao prevencija stvaranja struvitnih urolita.

Svakako se oko odabira odgovarajuće hrane konzultirajte s veterinarom koji liječi Vašeg psa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr