Povratak

Mokraćni kamenci i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo mini šnaucericu, 4,5 godina. Pred mjesec dana operirana. Iz mokraćnog mjehura izvađen kamen 2,2 x 1,9 cm. Jako se brzo opravila. Sada uzima Royal Canin urinary s/o. Na Ruđeru analizirano: struviti. Moje pitanje je da li joj možemo uz urinary s/o davati na primjer palentu i rižu? Hvala na odgovoru, srdačan pozdrav, Ivana

O: Najčešći oblik urolita, koji se može naći u donjim dijelovima urinarna trakta pasa, je magnezijum-amonium-fosfat-heksahidrat (MAP) ili struvit. Oni čine oko 40% svih nefrolita koji se pojavljuju kod pasa.

Utvrđeno je da određene pasmine pasa genetski inkliniraju pojavi ove bolesti, npr. minijaturni šnaucer. Smatra se da se kod njih pojavljuje zbog sklonosti čestim urinarnim infekcijama. Također je česta pojava i kod jazavčara, pudla, škotskih terijera, bigla, velškog korgija, engleskih kokera ali i svih drugih pasa. Također je utvrđeno da se češće pojavljuje kod ženskih životinja (oko 70%), za razliku od muških (oko 30%).

Ovisno o tipu i broju mokraćnih kamenaca, koriste se različite metode liječenja i prevencije. Neke od njih su i hranjenje ljubimca posebnim hranama koje otapaju kamenac ili sprječavaju njihov ponovni nastanak. Pogotovo je to slučaj kad se operativnim zahvatom ukloni kamenac/kamenci te je posebnom prehranom potrebno osigurati zdravlje kao i prevenirati ponovno javljanje mokraćnih kamenaca.

Ovdje je bitno i napomenuti da većina medicinskih hrana namijenjenih prevenciji kao i topljenju mokraćnih kamenaca (uključujući i navedenu urinary s/o hranu) predstavlja kompletnu i potpunu hranu, odnosno uz nju ne bi bilo potrebno ništa dodatno dodavati ili kombinirati. Razlog leži u činjenici da bilo koji dodaci ili miješanja s medicinskim hranama u konačnici mogu mijenjati njen učinak, odnosno ne rezultirati onim zbog čega se i medicinska hrana primjenjuje.

Zbog svega prije navedenog, poželjno bi bilo isključivo koristiti preporučenu hranu do iduće kontrole ili po preporuci svojeg veterinara. Za sve eventualne dodatke, uputno je direktno kontaktirati svojeg veterinara. On je jedini u mogućnosti procijeniti eventualni rizik koju mogu donijeti svi dodaci i miješanja s medicinskim linijama hrane.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr