Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu staru 5 godine. Ima probleme sa struvitima (kamenčićima). Kako upotrebljavamo hranu Hill's C/D sada je sve u redu. Mene zanima, da li ju mogu pariti, ako da - koju hranu treba jesti u slučaju da je parim.
Unaprijed hvala na odgovoru,
Ružica

O: Najčešći oblik urolita, koji se može naći u donjim dijelovima urinarna trakta pasa, je magnezijum-amonium-fosfat-heksahidrat (MAP) ili struvit. Oni čine oko 40% svih nefrolita koji se pojavljuju kod pasa.

Utvrđeno je da određene pasmine pasa genetski inkliniraju pojavi ove bolesti, npr. minijaturni šnaucer. Smatra se da se kod njih pojavljuje zbog sklonosti čestim urinarnim infekcijama. Također je česta pojava i kod jazavčara, pudla, škotskih terijera, bigla, velškog korgija, engleskih kokera ali i svih drugih pasa. Također je utvrđeno da se češće pojavljuje kod ženskih životinja (oko 70%), za razliku od muških (oko 30%).

O ostalim informacijama vezanim uz mokraćne kamence kod pasa pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med., ovdje.

Ovisno o tipu i broju mokraćnih kamenaca, koriste se različite metode liječenja i prevencije. Neke od njih su i hranjenje ljubimca posebnim hranama koje otapaju kamenac ili spriječavaju njihov ponovni nastanak.
 
Jedna od takvih hrana je i Hill's Prescription Diet Canine c/d. Ovakva hrana ima kontroliranu razinu minerala i formulirana je da proizvodi kiselost urina koja spriječava nastanak struvita. Budući da je Hill's Canine c/d kompletna i izbalansirana hrana, pogodna je za dugotrajno hranjenje odraslih pasa.

Prema određenim ispitivanjima, ovakav oblik dijete nije prilagođen za prehranu gravidnih kuja, odnosno, ne može dovoljno opskrbiti organizam gravidne ženke svim potrebitim elementima dovoljnim za normalan tijek graviditeta.

Zbog specifičnosti Vaše situacije, savjetujem Vam da odvedete svog ljubimca kod veterinara kako bi isti mogao utvrditi trenutni zdravstveni status ljubimca. Nakon toga, isti će Vas moći, a sve u skladu s nalazom, dalje informirati, odnosno, odgovoriti Vam na pitanje.

OZNAKE: