Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Da li mi možete reći nešto više o pasmini mops? Zanima me kako ih hraniti, dresirati, ponašati se prema njima? Voljela bi da mi napišete kakvi su to psi, da li ih je lako imati, da li su osjetljivi, boležljivi i slično?
Hvala. Tanja

O: Mops potiječe iz Kine, mada se navode podaci da "vuče" porijeklo iz Engleske. Ova pasmina je nastala u antičko doba smanjivanjem mastifa u Aziji, a bili su pratnja budističkim svećenicima. U Nizozemsku su stigli u 16. stoljeću te postali ljubimci plemstva i kraljeva. Mops je vrlo zanimljiv pas, tvrdoglav i uporan.

Njegovo mišićavo, zbijeno tijelo, plosnata njuška i osobit pogled, daju mu dojmljiv nastup i osobnost. Mops je razigran pas, odan svojoj ljudskoj obitelji, posebno djeci, zabavno je i zahvalno društvo. Vrlo je osjećajan i inteligentan i fizički puno traži od sebe. Većina ih hrče.

Visina tijela u grebenu je od 25 - 28 centimetara, mada ima primjeraka i do 35 centimetara, a težina od 6 - 8 kilograma. Glava je velika u odnosu na tijelo, s kratkom tupom njuškom, a oči tamne i krupne. Uši su tanke i male, crne boje, mogu biti čvrsto prekopljene ili ovješene prema natrag. Tijelo je kratko i četvrtasto, rep čvrsto svijen i zaokrenut, a noge jake i ravne. Dlaka je kratka, meka i sjajna, a može biti crne boje, boje marelice, srebrna ili žućkasto-smeđa, nije zahtjevna za održavanje, zahtijeva tek povremeno četkanje.

Ovaj pas je vrlo osjetljiv na povišeni ton svog ljudskog prijatelja pa mu u odgoju treba pristupiti nježno i osjećajno. Mopsi se dobro slažu sa drugim psima i kućnim ljubimcima, ali znaju biti jako ljubomorni ako je pažnja gospodara usmjerena prema nekom drugom.

Zbog svoje izrazito osjetljive kože, osobito u području kožnih nabora, koža mopsa zahtijeva svakodnevnu njegu. Nabori na čelu idealno su mjesto za razvoj bakterija i gljivica pa je potrebno redovito čišćenje sa specijalnim losionima ili vlažnim maramicama za pse, koje možete nabaviti u našim trgovinama. Često su skloni i kožnim alergijama. Oči su zbog svog položaja (prominiraju iz očnih duplji), stalno izložene vanjskim utjecajima, prašini, raznim iritacijama pa zbog toga također zahtijevaju redovnu njegu. Za njegu i čišćenje očiju u našim trgovinama, možete nabaviti specijalne otopine i to Ophtolavas od Vetoquinola, Petvital-rupčići za čišćenje očiju od Canine, Sensitiv augen phlege od Beaphara te Optiseptyl.

Zbog kratke njuške, specifičan je šum disanja pa ponekad i teže dišu te su skloni infekcijama dišnog sustava.

Zbog osjetljivosti kože, vrlo je važna prehrana. Svakako preporučujemo premium hranu Alleva, koja svojim specifičnim sastavom - veliki udio omega 3 i 6 masnih kiselina, C vitamina te inositola (provitamin vitamina B skupine), osigurava zdravlje kože i dlake te cijelog organizma. Alleva ima liniju za štence malih pasmina Puppy & Junior small, s piletinom te Puppy & Junior s janjetinom, a osim Alleve savjetujem i super premium hrane Hills, Eukanuba, Royal Canin i Pro Plan, koje također imaju liniju za štence malih pasmina.

Svaka od tih hrana na pakiranju ima otisnutu tablicu s preporučenom dnevnom količinom hrane s obzirom na dob i tjelesnu masu psa. Štenci u dobi od 1 - 6 mjeseci hrane se 3 - 4 puta dnevno, a nakon 6 mjeseci dovoljna su dva obroka. Prije odabira hrane svakako se savjetujte s našim veterinarima, kao i o poslasticama i raznim grickalicama.

Što se tiče školovanja i dresure svakako se obratite jednoj od škola za pse, gdje će Vam zasigurno pružiti sve potrebne informacije.

Štene se treba očistiti od crijevnih nametnika, a najčešće se koriste paste koje možete nabaviti u našim ljekarnama te nakon toga cijepiti i to vakcinom protiv zaraznih bolesti dvokratno ili trokratno, ovisno o proizvođaču vakcine koju dotična ambulanta ima te nakon navršena tri mjeseca života cijepljenje protiv bjesnoće (zakonom obavezno), uz koje će štene dobiti i čip.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: