dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Pas je bio kod veterinara, pregledom je ustanovio dijagnozu da joj je stao želudac, jako je tvrd. Sve ostalo joj je u redu. Četiri dana je na infuziji, dobija injekcije i ulje da pije da bi se očistila, međutim, jako malo povraća i jako malo proliv. Ne znam šta još da pokušam da joj dam da bi joj želudac proradio. Podrigiva povremeno, ali ne izbacuje skoro ništa. Ivan


O: 
Motorika želudaca osigurava nesmetano kretanje hrane kroz želudac u prednje partije tankog crijeva. Takvo kretanje hrane je nužan preduvjet za normalnu probavu. Poremećaji u normalnoj motorici rezultiraju poremećajima u probavi općenito. Tako, ubrzani prolazak hrane kroz želudac (mišićne kontrakcije se javljaju prečesto) nerijetko kod ljubimaca uzrokuje bol. Također, iz razloga što se sama hrana nije dovoljno razgradila ona nerijetko ne bude dovoljno probavljena u probavnom sustavu što za posljedicu može imati nutritivne deficite te razvoj različitih zdravstvenih poremećaja. Ako je pokretljivost usporena, odgođeno je pražnjenje želuca. Zbog nakupljanja hrane u želucu, oslobađa se veća količina plinova što uzrokuje nadutost kao i sve druge simptome kao i zdravstvene poremećaje koji prate nadutost.
Uzroci ovakvih stanja mogu biti raznoliki, kao što su nepoznata uzroka (idiopatski), gastritis, želučani ulkus, bol druge etiologije, nakon primjene pojedinih lijekova, uz neke metaboličke poremećaje (npr. uremija), strano tijelo, paraziti,... Klinička slika ovisi o primarnom uzroku poremećaja želučana motiliteta. Tako, moguće je primijetiti mučninu, tvrd želudac, povraćanje hrane (posebno izraženo nakon uzimanja hrane), gubitak apetita, podrigivanje, neprirodan apetit, gubitak tjelesne težine,... Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i kliničke slike. Također, poželjno bi bilo napraviti kompletnu analizu krvne slike, RTG slike, UZV,... Liječenje se provodi u skladu s postavljenom dijagnozom. Iz svega ovoga navedenog da se zaključiti da je dijagnoza i liječenje provedena od strane Vašeg veterinara te bi se i dalje trebali pridržavati svih naputaka svojeg veterinara. Također, kada ljubimac počne postupno uzimati hranu, dajte mu kroz neko vrijeme isključivo medicinske hrane namijenjene normalizaciji stanja u probavnom sustavu. Na takav način je moguće stvoriti sve preduvjete za optimalnu probavu i nesmetani metabolizam kao i osigurati organizmu sve potrebito za zdravlje i normalno funkcioniranje svih organa i organskih sustava.

OZNAKE: