Povratak

Mršavost mladog psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa koji je star 1 godinu, čistokrvni posavski gonič. On jede redovito, uvijek sve pojede, zadovoljna sam s njegovom prehranom, ali on je užasno mršav. Rebra, kosti zdjelice i kralježnica doslovno strše iz njega. Bojim se i zabrinuta sam, zbog čega je takav? Molim vas da mi pomognete, zbilja ne znam što da radim!
Unaprijed hvala, Tea

O: Mršavost (inanitio, cachexia) je poremećaj tvarne i energetske ravnoteže organizma i postaje patološka kad dosegne stupanj u kojem smanjuje radnu sposobnost psa.

Mršavljenju pogoduje i trajna nestašica bjelančevina (esencijalnih aminokiselina), vitamina, mineralnih tvari i elemenata u tragovima.

Mršavost često nastaje i kao posljedica drugih bolesti, kao što su bolesti usta i zuba, kronične bolesti želuca i crijeva, parazitarne invazije, kronične zarazne bolesti, kronične intoksikacije, poremetnje rada žljezda s unutarnjim lučenjem (štitnjača, gušterača, nadbubrežna žlijezda...) Katkad je mršavost posljedica poremećaja pri gutanju, stenozi i dijertikulu jednjaka, malignih tumora itd.

Mršavost se obično razvija postepeno. Najprije životinja počinje gubiti na težini, a kad vidno smršavi, ističu joj se kosti pa obrisi tijela postanu uglasti.

O mršavosti je pisala i mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Liječenje mršavosti je uspješno jedino ako je uzrok poznat i ako se može ukloniti. Važno je regulirati prehranu, tj. promjeniti prehranu, uvesti dostatnu količinu bjelančevina, mineralnih tvari i vitamina, zatim poboljšati   životne uvjete, uz pravilan režim prehrane i poštedu od rada. Etiološko liječenje mora biti usmjereno na primarnu bolest.

S obzirom na to da se radi o mladoj životinji, a niste mi naveli kojom hranom ga hranite, preporučujem da koristite hranu superpremium kvalitete (Royal Canin, Eukanuba ili Hill's) za štence, koja je kalorična i nutritivno izbalansirana, a možete dodavati i tablete kvasca i brašno morskih algi.

Goniči pripadaju srednjoj skupini pasa i u godini dana dostižu odraslu dob. U programima superpremium hrana pronaći ćete prikladnu hranu za njegov uzrast.

Ako niste proveli čišćenje od crijevnih parazita, svakako to napravite. Inače je potrebno pse čistiti od crijevnih  parazita 3-4 puta godišnje.

U svakom slučaju, za točnu dijagnozu potrebno je otići veterinaru, koji će kliničkim pregledom i laboratorijskim pretragama ustanoviti uzrok ovog stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr