franjo_hrgota


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam jedan veliki problem sa svojim psom i molim Vas da mi pomognete ako je ikako moguće. Naime, imam haskija 3 godine starog, međutim nikada do sada se nije dešavalo da ga napadaju muhe i to samo na području ušiju. Sada su mu uši do pola u ranama i ne znam što više da radim. Prvo su mi rekli da probam sa cinkovom masti, ali nije pomoglo. Nakon toga sam dobila neku kremu, ali na to su muhe još više išle. Poslije su mi u Vetfarmu rekli da kupim u ljekarni jod jer navodno on odbija muhe, ali ni od toga nikakve koristi. Htjela sam mu staviti i Advantix, ali mi je veterinar rekao da nema svrhe, dokle god muhe mogu osjetiti krv to ih neće odbiti. Više ne znam što da radim pa Vas molim za riješenje ako postoji.
Unaprijed Vam zahvaljujem.

S poštovanjem, Tajana

O: Muhe nisu tako čest problem kod kućnih ljubimaca poput buha, ali mogu povremeno izazvati poteškoće. S obzirom na to da ih rane privlače, potrebno je prije svega njih na odgovarajući način sanirati.

Zaštita rane, odnosno oštećenog tkiva moguća je jedino fizičkim sprječavanjem dolaska buha, što znači da ranu treba prekriti zavojem ili nekom masti, ovisno o karakteru same rane. U tom smislu, slijedite upute Vašeg veterinara.

Kontrola i preventiva pojave muha na kućnim ljubimcima nije jednostavna, prvenstveno zbog činjenice da provode vrlo kratko vrijeme na životinji. Bayerov Advantix ima repelentno djelovanje, između ostalog i prema muhama, ali efekt je moguć samo na intaktnoj koži, bez ozljeda.

S obzirom na to da su problemi na ušima, moguće je primjeniti na ostatku tijela repelentni losion sa uljem neema. Losion je pripremljen od prirodnih sastojaka koji su neškodljivi za ljude, kućne ljubimce i okoliš. Ipak, s obzirom na to da je, kako navodite, pola uške u ranama, preporučujem da zatražite savjet Vašeg veterinara, prije primjene preparata.

OZNAKE: