Povratak

Multivitaminski dodaci i zdrava i pravilno izbalansirana prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam psa  belgijskog ovčara koji je vani cijelo vrijeme. Star je oko 3 god., nije bolestan, ali je prije 1 god. imao tešku zarazu od klopa pa me zanima biste li mu za vrijeme zime preporučili kakve vitamine? Hvala.
S poštovanjem, Ivan

O: Multivitaminski dodaci prehrani ne mogu zamijeniti zdravu i pravilno izbalansiranu prehranu, prehranu prilagođenu dobi, veličini i aktivnosti samog ljubimca. Njihova uloga je u preveniranju nedostataka pojedinih vitamina i posljedičnim komplikacijama.

Iz tog razloga, veću važnost bih pridodao pravilnoj i kvalitetnoj prehrani.

Naime, hrana za ljubimce treba biti pravilno izbalansirana i prikladna dobi i aktivnosti, odnosno, potrebama ljubimca.

Određene skupine hrana, poput superpremium ili premium hrana, svojim sastavom i odabranim sirovinama u potpunosti zadovoljavaju hranidbene potrebe pojedinih kategorija pasa. Iz tog razloga, pri hranidbi ljubimaca premium i superpremium hranama ne treba koristiti nikakve dodatke prehrani.

Međutim, određena stanja iziskuju pojačane potrebe organizma za unosom vitamina i minerala, poput  bolesnih stanja, stresa, pojačane aktivnosti,... U tim slučajevima uzimaju se ciljano određeni preparati koji dodatno potpomažu organizmu kako u oporavku tako i u osiguravanju kvalitete života.

Više o preparatima vitaminsko-mineralnog sastava u našoj ponudi kao i o načinu primjene istih možete saznati u odgovoru Vitaminsko – mineralni pripravci za "podizanje" imuniteta kolegice Elena Tijan, dr. vet. med.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr