Povratak

Muški spolni organi i spolni nagon psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Danijela Kolek, dr. med. vet.
Pet centar, Dubrava 256k/1, Zagreb

P: Imam psa u tipu pudle starog godinu i pol dana, primjetila sam da u posljednje vrrijeme kada se liže po genitalijama, u trenutku erekcije psu uz spolovilo pri dnu izlaze dvije kvržice, veličine testisa, izgleda kao da mu testisi nisu spusteni, a testisi jesu spušteni, tako da ovo izgleda kao da ima 4 komada, i te kvržice narastu samo tokom erekcije inače ih nema. Da li je to normalno? Lp, Lucia

O: Pokušat ću ukratko kroz anatomiju i fiziologiju muških spolnih organa u psa, dati odgovor na Vaše pitanje.

Otprilike između 4. i 5.mjeseca starosti nastupa adolescentna dob u pasa. Psi tada počinju pokazivati interes za vlastito spolovilo, počinju "naskakivati" na odrasle ženske primjerke iste vrste, ponekad čak i na ljude i igračke... Adolescentna dob završava spolnom zrelošću, s time da psi manjeg rasta sazrijevaju ranije, dok psi veći rastom u adolescentnu dob ulaze kasnije pa tako i spolno sazrijevaju kasnije. Kod muške štenadi u razdoblju od 4. ili 5. mj starosti pa sve do godine dana razina testosterona poraste čak i do četiri puta više negoli razina u odraslih jedinki, da bi negdje sa 18. mj postigla razinu odraslih jedinki. Kod ženske štenadi mijenja se razina  estrogena i progesterona. Sve te oscilacije razine hormona, utječu na ponašanje pasa. Psi postaju "neposlušni", pokazuju interes isključivo za ono što im taj tren privuče pažnju, ženke mogu postati nervozne i razdražljive. Ponekad psi pokazuju i strah prema nepoznatome.

Kada govorimo o muškim spolnim organima, tu ubrajamo: dva testisa, sjemenovode, nuzjaja, uretru, prostatu, spolni ud (penis) i prepucij.

Testisi u psa leže u skrotumu ili mošnji, koji je bez dlake i često pigmentiran. Smješteni su ispod repa u perianalnoj regiji. Njihova funkcija je proizvodnja spolnih stanica (spermija) i lučenje testosterona. Vidljivi su prostim okom te se mogu palpirati u zdravih jedinki u kojih su testisi spušteni. U vrijeme dolaska na svijet, testisi se nalaze u trbušnoj šupljini u blizini bubrega, 7-10 dana po rođenju testisi se spuštaju u skrotum, no tek u dobi od 8-12 tjedana kod večine pasa palpacijom možemo dokazati spuštanje testisa. Kod nekih pasa je spuštanje kompletno tek u dobi od 5-6mjeseci. Zaostajanje jednog ili oba testisa u trbušnoj šupljini nazivamo kriptorhizam.

Udo (penis) psa je muški kopulacijski organ slične građe kao i u ostalih domaćih životinja. Pruža se kranioventralno i prolazi izvan zdjelice u prepucij. Fleksibilan je i može se saviti tijekom kopulacijskog vezanja. Razlika u građi penisa psa u odnosu na druge životinje je što penis psa ima bulbus glandis pri svome kraju, koje se pune krvlju u erekciji i omogućuju kopulacijsko vezanje prilikom parenja.

Libido ili spolni nagon ovisi o hormonima koji utječu na agresivno ponašanje mužjaka, parenje i funkciju muškog spolnog sustava. Spolni nagon mužjaka posljedica je hormonalnih i živčanih podražaja koji dovode do erekcije spolnog uda, opasivanja ženke i erekcije. Spolni nagon jedan je od najjačih nagona u životinjskome svijetu i svrha mu je održavanje vrste. Spolni nagon u mužjaka budi se na mirisni podražaj kuje u tjeranju.

Dakle, kvržice koje navodite da se javljaju u Vašeg psa su normalna pojava. Pas je postigao spolnu zrelost i ima izražen spolni nagon. Lizanjem genitalija potiče oticanje bulbouretralnih žlijezda koje se pune krvlju i Vi ih uočavate pri korjenu uda.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr