petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam staforda, kuja stara 2 godine. Ima problema s prehranom, vodili smo je kod veterinara, no nisu nam dali odgovor jer su više informirani o stocii drugim životinjama. Uglavnom, neće da jede, probali smo sa svim mogućim proizvodima – od konzervi do suhe hrane. Povraća često. Kad jede, napuše joj se stomak i ništa joj se ne prima, rebra i kralježnica su oslikane.  Sve je krenulo poslije okota. Ne znam više šta poduzeti pa vas molim za savjet.

O: Porod kroz kojeg je Vaša ljubimica prošla je fiziološki proces završetka graviditeta, no ipak i stresni period za Vašu ljubimicu. Nažalost, niste naveli kakav je sam porod bio – težak ili uredan, kakav je status sa štencima... Razlog apatije i anoreksije Vaše ljubimice može biti višestruk, ukoliko je porod bio teži ili je to bilo prvi puta da se Vaša ljubimica štenila moguće je da je to na nju utjecalo na psihičkoj osnovi, također utjecaj ima i kako ste je hranili tijekom graviditeta i je li imala puno mlijeka, naime njene tjelesne zalihe uvelike se troše u posljednoj trećini graviditeta kako bi se tjelesna masa fetusa multiplicirala.

Uslijed stresa poslije poroda moguće je i da se aktivirao želudac, odnosno opisani nadam i proširenje želuca sa učestalim povraćanjem možemo objasniti  upalom želučane sluznice odnosno gastritisom. Gastritis može biti akutan ili kroničnog toka s akutnim napadajima. Prati ga povraćanje, te oslabljen apetit.Upalni proces je difuzan i širi se u dubinu, pa može biti hemoragične, eksudativne i nekrotične naravi - u tom slučaju upalu sluznice prati tvorba krupoznih odnosno difteroidnih membrana. Gastritis je samostalno oboljenje ili pak nastaje u okviru drugih bolesti, zarazne ili nezarazne naravi.

Povraćanje nakon jela može se javiti i ukoliko su granule previše sitne pa ih pas ne žvače, nego samo pohlepno guta. U tom se slučaju hrana ne počne probavljati već u ustima, nego odlazi direktno u želudac. Tu opterećuje želudac i može doći do nadimanja, posebice ako sa neprobavljenom hranom uđe i zraka. Iz tog razloga životinja si nastoji olakšati izbacivanjem sadržaja.

Dilatacija odnosno nadimanje želuca koje se javlja kod Vaše ljubimice nikako nije povoljno stanje, uslijed dilatacije želudac vrši pritisak na ostale organe abdomena a i  prsnog koša, može doći do torzije, odnosno rotiranja želuca oko veza sa kojima se želudac veže za druge organe. Torzija je vrlo ozbiljno stanje koje može rezultirati ozbiljnim problemima ukoliko se na vrijeme ne uoči.

Savjetujem Vam da psa prema preporuci pokušate hraniti specijalnom medicinskom hranom za pse iz linije Hill's, Eukanuba ili Royal Canin, namjenjenom za pse s problemima gastrointestinalne naravi. Navedene "intestinal" hrane osiguravaju visoku probavljivost tijekom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu topivih vlakana koja će biti razgrađena do masnih kiselina kratkih lanaca, koje će pak hraniti kolonocite (crijevne stanice) i pomoći uspostavi normalne crijevne flore. Bjelančevine koje sadrži intestinal hrana su visokoprobavljive, snižena je razina masti, ugljikohidrati su također visokoprobavljivi te je povečana razina topivih vlakana i elektrolita. Dakle, nadimanje bi u potpunosti trebalo prestati, a smanjena količina masnoća i visokoprobavljive bjelančevine potaknuti će obnovu prenadražene i upaljene sluznice želuca. Gastointestinalna hrana dolazi u mokroj varijanti (konzerve) i suhoj varijanti pa se može razmekšati i hraniti i na špricu ako baš kuja odbija sama jesti. Također, uz tu hranu možete kombinirati Royal Canin Recovery paštete ili Hill's a/d paštete, kako bi pravilno izbalansiranim visokoenergetskim sastojcima osigurali i potaknuli apetit kod Vaše ljubimice.

Ukoliko niste u mogućnosti doći do naših dućana, pokušajte kod kuće pripremiti kuhanu rižu na vodi i pustiti je da se prilično skuha i skupa sa sluzi umješati sa prokuhanim bijelim mesom piletine. Prema potrebi možete i smiksati sastojke pa opet hraniti na špricu sve u malim obrocima kako prevelika količina hrane nebi opet potakla povraćanje. Rižina sluz vrlo pozitivno djeluje na oblaganje i zaštitu sluznice želuca i na smirivanje upale, a kuhano bijelo meso sa vrlo malom količinom masnoća idealno je kao izvor bjelančevina. Riža je izvrstan izvor škroba i dobar izvor bjelančevina biljnog podrijetla, a između ostaloga u riži su prisutni vitamini B skupine koji su vrlo povoljni za održanje zdravlja crijevne flore, i vrlo uspješni stimulatori apetita.

Ukoliko kroz period od najviše tjedan dana ne uspijete osigurati da kuja pokaže volju za hranom i ukoliko i dalje bude imala nadam i povraćala, savjetovala bih Vam da se uputite veterinaru, pa makar i ako je u nekom udaljenijem mjestu kako bi obavio kompletan klinički pregled, prema potrebi izvadio krv i sa lijekovima osigurao prestanak povraćanja, nadam i upalu želuca.

OZNAKE: