Povratak

Nagla promjena na oku psa - zatvoreno oko

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam jedno hitno pitanje mom psu (američki staford), koji ima 5 mjeseci. Preko noći mu se zatvorilo lijevo oko i ne može ga otvoriti. Možete li mi kako pomoći, molim vas?
Hvala, Ivan

O: Problemi koje životinje imaju s očima ponekad bivaju zanemareni, iako posljedice mogu biti teške, poput trajnog oštećenja ili čak gubitka vida. Oko je veoma osjetljiv organ, krhke strukture, koja može lako biti narušena kroz uobičajene svakodnevne aktivnosti.

Nagla oštećenja koja nastaju djelovanjem različitih stranih tijela, nisu rijetka, a među najčešćima su travke koje se mogu vrlo neugodno zabiti u oko. U većini slučajeva, sve nastupa iznenadno i burno, iako ponekad manje travke mogu ispod trećeg očnog kapka biti vješto skrivene, uz manje izraženu iritaciju.

Do ozljede može doći i tijekom međusobnih borbi, a naročito od strane mačaka.

Različiti kamenčići, pijesak, ubodi insekata, grane drveća, ali i tupi predmeti, mogu izazvati oštećenja oka.

Moguće je čak i da različite kemikalije dospiju u oko i izazovu probleme.

Veoma važno je da se u takvim situacijama spriječi trljanje jer se tako u stvari dodatno traumatizira oko. To nije uvijek jednostavno, a svakako bi bilo dobro staviti ovratnik i što je moguće prije otići veterinaru.

Samostalni pokušaji liječenja se ne preporučuju jer pojedini lijekovi mogu, ovisno o patološkim promjenama, dodatno pogoršati stanje.

Moguće su i infekcije u području oka, iako one, obično, ne nastaju "preko noći", već je potrebno određeno vrijeme za razvoj bolesti. O tome više možete pročitati ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr