Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Unazad mjesec dana pas u susjednom dvorištu je počeo žmiriti na jedno oko. Budući da je bio u doticaju s mačkama koje lutaju po dvorištima, vlasnica je mislila da ga je mačka ogrebala. Dobio je kapi no međutim stanje se samo pogoršalo. Oko mu je postalo stakleno plavo i više nije vidio na njega. Nakon tjedan-dva oslijepio je na drugo oko a njegova vlasnica kaže da je taj dan ujutro normalno vidio a kad ga je popopodne izvela u šetnju počeo se zabijati u zid. Pas je star oko 4 godine i mislim da nije cjepljen protiv zaraznih bolesti. Zanima me ima li to veze sa tzv. mačjim sljepilom i da li je moguće da taj pas zarazi druge obzirom da se svi psi u kvartu kreću po istim parkovima? Hvala, Nikolina

O: Postoji niz uzroka problema s očima i sljepilom u pasa. Neki od ovih uzroka genetski su uvjetovani dok su drugi po prirodi stečeni. Neke od najčešćih i teških poremećaja funkcija oka u pasa su:

Glaukom - nastaje kao rezultat povećanja pritiska očne tekućine unutar oka. Bolno je stanje koje može rezultirati trajnim sljepilom. Ova bolest može biti nasljedna (primarni glaukom) ili kao rezultat ozljede (borba sa mačkom, trn, nagrizajuće tvari i sl.), funkcionalne bolesti, tumora, infekcije bakterijama, virusima ili gljivicama (sekundarni glaukom). Ako je intraokularni tlak povećan dulje od 24-48 sati obično nastaje trajno oštećenje u vidu sljepila ili kompletnog gubitka oka. Znakovi glaukoma mogu biti vrlo suptilni u početku a uočava se proširena zjenica, zamagljena rožnica, crvenilo oka i oslabljen vid.

Katarakta - kao i glaukom može biti nasljedan ili uzrokovan bolesti (dijabetes, bolesti štitnjače), infekcijom ili ozljedom. Normalno prozirna leća postaje mutna čime priječi prolazak svjetlosti do retine.

Progresivna atrofija retine i progresivna degeneracija retine - obje su nasljedne bolesti koje uzrokuju propadanje stanica retine. Ova bolest nije bolna a zahvaća oba oka.

Sindrom naglo stečene degeneracije retine (Suddenly Acquired Retinal Degeneration Syndrome - SARDS) - i kod ove bolesti dolazi do propadanja stanica retine, zahvaća oba oka i nije bolna. No, za razliku od prethodno navedenih, do slijepila može doći vrlo brzo, gotovo preko noći. SARDS je prvi puta identificiran oko 1980. godine kada je primijećeno da psi naglo gube vid unatoč tome što ne dolazi do strukturalnih promjena u oku ili oštećenja retine u ranom stadiju bolesti. Oči se čine potpuno normalnima ali retina ne pokazuje električnu aktivnost. Smatra se kako je ova bolest imunološki posredovana.

Preporuča se hitno potražiti pomoć veterinara u slijedećim slučajevima: zacrvenjeno oko, bolno oko (žmirkanje, grebanje šapom, trljanje oka, suzenje, smanjeni apetit), zamagljeno oko, krv u i/ili oko oka, naglo sljepilo oka, raširena zjenica, otečeno oko.

Uz navedene poremećaje, od zaraznih bolesti spomenula bih jedino zarazni hepatitis pasa (HCC). U ove bolesti se kao jedan od simptoma navodi i zamućenje rožnice ("plavo oko"). Kako je ovo samo jedan od niza simptoma bolesti, jedino će veterinar po temeljitom pregledu životinje moći diferencijalno dijagnostički isključiti navedenu zaraznu bolest.

OZNAKE: