Povratak

Najčešći poremećaji reproduktivnog trakta u kuja / Šepanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Imam ženku aljaškog malamuta, staru oko 6-7 godina. U zadnje vrijeme odbija svu hranu (prije je samo ponekad odbijala suhu hranu), smršavila je jako u zadnjih par mjeseci, sada ima jako natečene dojke i spolni organ što ju vjerojatno boli (jer stalno liže), ima ranu od otprilike 3-4 cm ispod desnog oka, tj. ne znam da li je to baš rana ili je samo izgubila dlaku na tom mjestu i pri zadnjoj šetnji se toliko umorila da je legla i nije se mogla više pomaknuti (inače jako voli aktivnost, šetnje i trčanje). Prije nekoliko tjedana je dva-tri dana malo šepala, ali je onda i spontano prestala. Unaprijed hvala, Marija


O: Najčešći poremećaji reproduktivnog trakta u kuja su cistična hiperplazija edometrija/piometra i lažni graviditet.

Cistična hiperplazija endometrija (bujanje sluznice maternice) povezana je s hormonskim disbalansom koji dovodi do preosjetljivosti maternice na progesteron, koji duže djeluje i vodi do mukometre (povećanje

maternice praćeno povećanim lučenjem sluzi) ili piometre (gnojne upale maternice). Povišene koncentracije estrogena stimulira djelovanje progesterona na maternicu. Može se javiti spontano ili je izazvano aplikacijom lijekova (npr. hormonskih preparata).

Prva stepenica u razvoju piometre je cistična hiperplazija endometrija (sluznice maternice), koja nastaje zbog djelovanja hormona progesterona na endometrij. Nadalje, uzrok mogu biti različite bakterijske infekcije. Najčešće je utvrđena Escherichia coli koja ima poseban afinitet na endometrij, koji je osjetljiviji zbog djelovanja progesterona. Za vrijeme prirodne progesteronske stimulacije (to je period kada se maternica priprema na prihvat oplođenog jajašca, dakle nakon ovulacije) endometrij buja i počinje izlučivati takozvano “uterusno mlijeko”. Vrat maternice je zatvoren i inhibiran je motilitet same maternice. Tekućina se nakuplja u endometrijalnim žlijezdama koje postaju velike (ciste, do 2 cm u promjeru). Ovo stanje nazivamo cistična endometrijalna hiperplazija i uvijek prethodi piometri, iako se piometra ne mora uvijek razviti. Tekućina nakupljena u cistama izvanredan je medij za razvoj bakterija. Tekućina koja se u ovom slučaju nakuplja u maternici je sterilna, a ponekad se može pojaviti isjedak i vulve koji podsjeća na bjelanjak. Ovako promjenjenu maternicu često nađemo kod elektivnih sterilizacija kod inače potpuno zdravih ženki.
 
Nastanak cistične hiperplazije je fiziološki fenomen i kod zdravih kuja, u drugoj fazi diestrusa dolazi do spontane regresije tih cisti. No, s vremenom, i sa sve većim brojem ciklusa, događa se da regresija cističnih žlijezda nije potpuna što povećava mogućnost za nastanak upale.Fekalne bakterije i/ili njihovi toksini zaslužni su za nastanak kliničke slike. Posebno je nezgodna bakterija E. Coli koja izlučuje endotoksine.

Piometra je najvjerojatnije najvažnija bolest kujinog reproduktivnog trakta. Javlja se vrlo često u nekastriranih starijih kuja i manifestira se punjenjem maternice sadržajem koji može i ne mora sadržavati bakterije. Simptomi se javljaju 4-6 tjedana nakon tjeranja. Vlasnici primjećuju da je kuja bezvoljna, obično puno pije i mokri, ima slab apetit. Neke bolesne kujice povraćaju. Vlasnici često primjete da su slabe na stražnjim nogama. Ponekad se javlja gnojni iscjedak iz vulve i u tom slučaju je dijagnostika vrlo jednostavna, a u nekim slučajevima vlasnici ne primjete iscjedak jer se kujica stalno čisti, ali primjetit će da se ona konstantno liže. Kod tzv. zatvorene piometre nema iscjedka jer je vrat maternice zatvoren pa je dijagnostika kompliciranija. Detaljno o piometri pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

Otečenje mliječnih žlijezda javlja se kod lažne trudnoće u kuja. O lažnoj trudnoći pisali su kolege Marko Vincek, dr. vet. med. ovdje i Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje. Točnu dijagnozu ovog hormonalnog disbalansa moći će utvrditi jdino veterinar nakon pregleda.

O liječenju rane pisala je kolegica Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med. ovdje.

Šepanje je poremećaj hoda i lokomocije kao odgovor na bol ili ozljedu. Žestoka oštra bol se manifestira kada životinja izbjegava opterećivanje zahvaćenog ekstremiteta pri hodu. Blaža bol se manifestira tako da životinja kada hoda mali dio tjelesne težine prebacuje na zahvaćeni ekstremitet. Na kraju se bol može javljati i pri samo određenim pokretima, koje životinja onda izbjegava. Zahvaćeni su i živčani i mišićnokoštani sustav.

U anamnezi je od vlasnika potrebno saznati simptome, zahvaćeni ekstremitet, da li je bila kakva trauma, promjene vremena, fizička aktivnost, odgovor na eventualne prijašnje tretmane. Potrebno je napraviti kliničku pretragu, promatrati životinju dok hoda, kaska, penjanje po stepenici i hoda u obliku osmice. Palpacijom ustanovljuje asimetriju mišićja, prominiranje kosti, pokretati redom zglobove i kosti počevši od prstiju pa prema gore. Ustanoviti nestabilnost, nepodudaranje, iščašenje, uganuće, bol, abnormalnu pokretljivost i abnormalne zvukove. Područje koje nam je sumljivo  pregledavamo zadnje.

Uzroci šepanja stražnje noge mogu biti u pasa starijih od 12 mjeseci  degenerativne bolesti zgloba, bolesti križnih ligamenata, trauma mekog tkiva, kosti ili zgloba, upala zgloba, mišića ili živaca te bolesti koljena. Dijagnozi pomaže rentgensko snimanje. Liječenje se vrši ovisno o uzroku analgeticima, kortikosteroidima. Puno pomažu i hondroprotektivi (GAG, Caniviton, Bioveyxin motio, Stride plus, Cosequin).

Dijagnozu, naravno, postavlja veterinar koji će nakon pregleda ustanoviti o čemu je riječ.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr