Povratak

Najčešći uzroci problema s kretanjem (hromosti) štenca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo američkog stafordskog terijera starog 8 mjeseci, kupljenog iz poznate i štovane uzgajivačnice. Primjetili smo da je nekako ukočen, točnije prednje noge drži ukočeno i kad leži uvijek se teško diže i isteže prije ustajanja i onda dok se ne zagrije hoda kao patka, s jedne noge na drugu, prednje noge drži ravno i ne savija ih (u zglobu dok hoda) uopće, kao da ima upalu mišića pa ga bole noge. Je li to nešto zabrinjavajuće ili je to sasvim normalno kod ove pasmine? Tako hoda već duže vrijeme, a naglo se razvio - ima 8 mjeseci i visok je 52 cm, a težak 25 kg i ima vidljivo razvijene mišiće, takav je genetski, široka prsa i ramena. Ništa ga pretjerano ne umaramo, normalne šetnje svaki dan. A kada dugo leži, onda počne

cviliti kad bi išao piti vode, kao da mu se teško ustati pa nam želi nešto reći. I svaki put tako. Je li moguće da ga nešto boli, zglobovi možda? Počeli smo mu davati glukozamin sulfat i mislimo mu davati i gag tablete. Hvala na odgovoru, Jelena

O: Općenito se može reći kako su uzroci problema sa kretanjem u štenaca različite etiologije te se, kao uzroke,  mogu izdvojiti: problemi sa živčanim sustavom, problemi sa drugim sustavom organa u tijelu koje imaju utjecaja na funkcioniranje živaca ili funkcije mozga, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tekućine), ortopedski problemi (problemi sa kostima i zglobovima), nasljedne bolesti te problemi mišićnog sustava.

Međutim, najčešće se pojavljuju problemi s kretanjem kao posljedica bolesti lokomotornog sustava. Ovdje bi trebalo navesti različite patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. U mladih pasa je česta pojava i rahitisa, a to je poremećaj metabolizma kalcija i fosfora pri kojem dolazi do nedovoljnog odlaganja mineralnih soli u koštano tkivo organizma u rastu.

Također, često se pojavljuje i panostitis. To je bolest mladih pasa koji intenzivno rastu (najčešće se javlja u njemačkih ovčara i kod pasa u tipu križanaca njemačkih ovčara). To je zapravo upala cjevastih kostiju nogu.

Od drugih bolesti, mogle bi se spomenuti displazija kukova te različite traume, upale, ozljede,...

Kao što je vidljivo iz svega rečenog, gotovo su nebrojeni mogući uzroci opisanog stanja, te je nužno provesti cjeloviti dijagnostički postupak, kako da bi se utvrdilo o čemu se točno radi kod Vašeg štenca.

Stoga Vam savjetujem da potražite i mišljenje meritorne osobe, kako bi se postavila točna dijagnoza te, na temelju dijagnoze, eventualna terapija. Također, možete se obratiti i na Kliniku za Kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta, gdje raspolažu stručnim osobljem za ovu problematiku, a tako i primjerenom tehnologijom u svrhu ranog otkrivanja te prikladnog liječenja uzroka hromosti kod pasa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr