petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mopsicu staru 1 g i 3 mj. Po građi je dosta manja od drugih mopseva, čak je i manja od muškog mopsića koji je mlađi od nje negdje 5 mj. Ne znam je li ovo povezano, ali kada je spavala je odjednom ispustila krik kao da je mačka i onda se počela nekontrolirano okretati i kada se napokon popela na noge počela je nekontrolirano urinirati. Do sada nije imala nikakve bolesti, jedino što sam primjetila da ponekad teško diše kao da će se ugušiti, ali to ne traje dugo. Još sam primjetila da ima izraženo  došaplje i čula sam da to može biti zbog manjka kalcija pa sam dobila savjet da joj ljusku od jajeta smrvim i dajem malo. Dala sam joj eventualno dva puta, i to u jako maloj količini, ali me zanima je li se ovo možda dogodilo zbog povišenog kalcija. Hvala i lijepi pozdrav, Dora

O: Kalcij je najzastupljeniji mineral u organizmu. Njegova funkcija je višestruka: gradivni je element kostiju i zuba, neophodan je za zgrušavanje krvi, kao i za normalnu mišićnu aktivnost (skeletne, glatke muskulature, srčanog mišića) te prijenos nervnih impulsa.

Kalcij i fosfor predstavljaju esencijalne minerale koji moraju biti zastupljeni u prehrani pasa. U kostima, kalcij i fosfor su u obliku kalcij hidroksiapatita.

Do hipokalcemije odnosno snižene razine kalcija u tijelu može dovesti više razloga a jedan od njih može biti nepravilno izbalansirani obroci, ili smanjen apetit, i dr. Hipokalcemija  može uzrokovati napadaje, kataraktu ili slabost mišićja u pasa. Kao uzrok nagle slabosti može biti i hipoglikemija koja se definira kao nenormalno niska razina glukoze (šećera) u krvi. Simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, inkoordiniranost, napadaje, nervozu, tresenje. Tek u teškim slučajevima dolazi do nesvjestice.

Primjena kalcija kao dodatka hrani u velikoj mjeri ovisi o dobi i statusu životinje, kao i o vrsti hrane koju ljubimac jede (ako se hrani gotovom konzumnom dehidriranom hranom raznih proizvođača postoje vrlo male šanse da je unos kalcija manjkav odnosno nedovoljan jer u takvim hranama se posebno prati da omjer kalcija i fosfora bude ujednačen i u pravilnom omjeru).

Odraslim psima višak navedenih minerala može izazvati disbalans minerala u tijelu ili se najčešće manifestira u obliku oboljenja  kože (suha, oštećena koža, iritacije i otpadanje dlake)  jer prekomjerene razine kalcija u tijelu blokiraju metabolizam cinka (njegovu resporpciju u crijevima), što rezultira slabljenjem staničnog metabolizma ne samo kože nego posljedično i cijelog organizma. Mogućnosti da se razviju abnormalnosti u razvoju kostiju postoje, češće se događaju kod štenadi, ali najbolje je za potvrdu istih obaviti Rtg- dijagnostiku kako bi se točno vidjelo i potvrdilo ili otklonilo sumnju.

Moj savjet je svakako da za detaljniju analizu otiđete veterinaru kako bi se učinio kompletan klinički pregled, uzela krv i urin te uz ostale biokemijske parametre provjerile i razine kalcija te se točno postavila dijagnoza.

OZNAKE: