Povratak

Napadaji u psa - poremećaji dišnog i sustava cirkulacije krvi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo maltezericu staru 2 godine (mini pasmina) koja lijepo napreduje, vesela je i razigrana. Sinoć smo primjetili da šepa na desnu stražnju nogu, ali nije davala nikakve znakove da ju boli ni kada smo je dodirivali, pa čak i dok smo je masirali, mislim da joj je godilo jer je dopustila. Do jutra je to prošlo i normalno je hodala. No, desio se novi problem. Prilikom igre dok je trčala po kući i odjednom je ostala bez zraka i počela se gušiti. Isplazila je jezik i stisla ga zubima uz glasno cviljenje i grčenje cijelog tijela. Oči su joj bile jako raširene i prestala je disati. Mislim da se više nisu čuli ni otkucaji srca. U trenutku sam ju stavila na tepih na bok i počela joj masirati  srce,   dok  joj  je  suprug,  jedva  otvorivši  usta  jer  su  već  bila ukočena,

upuhivao zrak. Nakon par minuta došla je k sebi i počela disati. Moram napomenuti da sam čitala na vašim stranicama o epilepsiji i Lunna nije imala simptome koji se podudaraju sa navedenim, nije slinila, mokrila, a nije nakon svega bila dezorijentirana. Nastavila je nakon nekog vremena sa igrom. No, nešto kasnije kćer ju je odvela u dvorište u šetnju i nakon malo trčanja opet se desila ista stvar. Istim postupkom smo joj pomogli da prodiše. Nakon svega, dosta je mirna, no igra se, ali mi strašno strijepimo nad njom. Naime, primjetili smo da ako Lunna naglo pije ili brzo jede, pa čak i ako je naporna igra, jednostavno ne može udahnuti zrak kako treba, već se muči. I dok spava često puta zna hrkati. Molim da nam ukažete na neke stvari ili što nam je činiti i što bi to moglo biti. Brinemo se da nam tako ne umre. Molimo vas za pomoć.
Hvala vam unaprijed, Sandra

O: Simptomi koje opisujete u Vaše ljubimice, najvjerojatnije upućuju na neki od težih poremećaja dišnog sustava i sustava cirkulacije krvi, s obzirom kako se, u pravilu, gotovo svi epileptički napadi događaju kada se životinja odmara, a ne kad je aktivna. Dispneja ili otežano disanje ponekad predstavlja ozbiljan znak da sa zdravljem nešto nije u redu, a iz razloga što dovodi do smanjene ili u potpunosti prekinute obskrbe stanica organizma kisikom.

Uzroci otežanog disanja mogu biti zatajenje srca, teški slučajevi astme, alergijske reakcije, bronhitis, upala pluća, paraliza ili obstrukcija dušnika, otrovanja i mnoga druga stanja.

Zatajivanje srca je zapravo skup simptoma što nastaju kao posljedica smanjene radne sposobnosti srca. Bolesno srce ne može u dijastoli primiti svu krv koja mu pritiče venama, a u sistoli je ne može istjerati iz svojih šupljina. Zbog toga se smanjuje udarni i minutni volumen srca pa opskrba organizma arterijskom krvlju nije više dostatna. Do koje je mjere smanjena radna sposobnost miokarda, ovisi da li će zatajenje srca biti relativno ili apsolutno. Apsolutno insuficijentno srce je teži stupanj zatajivanja od relativnog. Zatajivanje srca može biti primarno zbog bolesti srca i sekundarno kad ekstrakardijalne poremetnje krvotoka iscrpe postepeno rezervnu snagu prvobitno zdravog srca. Kao prvi znak zatajivanja srca javlja se tahikardija. Drugi značajan simptom je cijanoza sluznica i nepigmentirane kože. Kao posljedica staze u plućima se javlja dispnea, a kasnije se razvije i edem pluća. Ataksija, potištenost i gubitak svijesti su znakovi hipoksije i zapravo su predznak skore smrti.

Među bolestima srca koje se očituju kliničkim zatajivanjem srca najčešće je upala srčanog mišića. Zatim, slijede bolesti endokarda i perikarda.

O astmi u pasa pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

Zatim, pojavu nagle slabosti i grčeva može se pripisati i hipoglikemiji, ali i hipokalcemiji.

Hipoglikemija se definira kao nenormalno niska razina glukoze (šećera) u krvi. Kako mozak zahtijeva šećer za normalno funkcioniranje, a ima vrlo slabu sposobnost deponiranja šećera, prvi je organ zahvaćen kada se razina šećera u krvi spusti prenisko. Simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, inkoordiniranost, napadaje, nervozu, tresenje. Tek u teškim slučajevima dolazi i do nesvjestice.

Hipokalcemija predstavlja stanje snižene razine kalcija u krvi a uzrokuje prvenstveno probleme živčanog sustava. Razlikuje se od hipoglikemije što nakon konzumiranja glukoze simptomi nestaju. Kalcij nije samo izuzetno važan dio kosti, već je povezan s kontrakcijama sveg mišićnog tkiva u organizmu (skeletnih, glatke muskulature, srčani mišić), te sudjeluje u mnogim funkcijama u tijelu.

S obzirom na navedeno, preporučujem Vam posjet veterinaru, koji će načiniti osnovne i po potrebi dodatne pretrage, kako bi na osnovu nalaza postavio dijagnozu te Vam preporučio odgovarajuću terapiju i njegu za Vašu Lunnu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr