Povratak

Narkoza / Postoperativni oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pekinezera (kujica, kastrirana) staru 5 godina. Bili smo jučer u ambulanti i saznali da ima na trbuhu tumor koji treba operirati. Zanima me procedura i kolika bi mogla biti cijena operacije? Da li mi možete pomoći?
Unaprijed hvala, Marijana

O: Prije same operacije potrebno je napraviti opću kliničku pretragu (promatranje, auskultacija, palpacija, tjelesna temperatura) jer na osnovi nje veterinar procjenjuje kakvog je zdravstvenog stanja životinja te odlučuje o samom postupku operativnog zahvata i anestezije.

Nije pravilo da se kod životinja za svaki operativni zahvat provode kompletne pretrage (krvna slika, biokemija krvi, RTG, UZV i EKG srca) jer one znatno poskupljuju zahvat, no poželjno ih je napraviti kako bi se dobio bolji uvid u stanje srca i krvožilnog sustava.

Svaka operacija, tj. uvođenje životinje u narkozu predstavlja rizik, pogotovo kod starijih životinja. Također, kao i kod operacija u ljudi, uvijek postoji mogućnost nepredvidljivog događaja kao što je nepoznata alergija na lijek ili neka bolest u inkubaciji. No novi dosizaji farmaceutske industrije i protokol promatranja pacijenta uvelike su povećali sigurnost. Kao rezultat, pacijenti su sigurni pod općom narkozom i brže i lakše se oporavljaju od nje. Predostrožnosti radi, obavljaju se preoperativni testovi i pretrage kao procjena zdravstvenog stanja, praćenje vitalnih znakova tijekom operativnog zahvata, precizno proračunate doze i kombinacije anestetika i postoperativna kontrola. Općenito, ako su poduzete adekvatne mjere predostrožnosti, operativni zahvati pod općom narkozom su izuzetno sigurni za ljubimca, no svaka životinja je individualna i gotovo da je nemoguće generalizirati tijek daljneg oporavka iz anestezije.

Općenito se smatra kako u pasa anestezija može potaknuti na povraćanje, kako za vrijeme induciranja u narkozu tako i nakon operativnog zahvata, pa životinja pred operaciju mora biti "na tašte" odn. treba mu uskratiti hranu minimalno 12 sati prije operacije.

Nakon zahvata psi su obično još "pospani" 24 - 48 sati. Neke jedinke se ili tresu, želudac im je osjetljiviji ili povraćaju. Nevoljkost traje oko 24 sata nakon zahvata, a proljev i povraćanje i nakon tog vremena ne predstavlja normalno stanje i treba psa odvesti veterinaru.

Sam "izlazak" iz narkoze ovisi o apliciranom anestetiku, te metabolizmu psa.

No oporavak nakon kirurškog zahvata prvenstveno ovisi o samom organizmu psa (kondicija, opća otpornost organizma) tako da se ne može vremenski točno odrediti. U pravilu, 24 sata nakon zahvata organizam kuje se vraća 75% u normalizaciju fukcija. Pas bi trebao normalno jesti, piti, defecirati i urinirati.

Brzina potpunog oporavka ovisi o starosti životinje, njenom zdravstvenom stanju kao i tipu operativnog zahvata kojem je bila podvrgnuta.

U svrhu spriječavanja mogućih komplikacija nakon zahvata, trebati ćete ograničiti kretanje i aktivnosti tijekom sljedeća tri do četiri tjedna, kako biste umanjili bol i smanjili vjerojatnost za ozljeđivanje liječenog dijela tijela.

Svakodnevno pregledavajte područje trbuha kako biste uočili moguće oticanje, krvarenje, neuobičajeni iscjedak, crvenilo ili otvaranje rane. U tom slučaju neophodan je posjet veterinaru. Naročito obratite pažnju 3-5 dana nakon zahvata. Tada treba paziti da se rana ne zagadi, da je pas ne otvori grickanjem, jer se zbog zaraštavanja intenzivira svrbež. Za spriječavanje grickanja i lizanja rane psu se stavlja poseban okovratnik.

Cijena same operacije razlikuje se od ambulante do ambulante pa je najbolje da se o njoj raspitate u ambulanti gdje će se dotična operacija vršiti. Također, cijena može varirati s obzirom na opsežnost operativnog zahvata, mogućnost nepredvidivih komplikacija, količinu potrošene anestezije, postoperativne terapije i sl.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr